KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Retrospektiva představila výtvarníka Williho Russe (TV Západ)

V prostorách Krajského muzea v Chebu byla koncem června slavnostně zahájena retrospektivní výstava keramika a sochaře Williho Russe. Ta je připomínkou třicátého výročí jeho úmrtí.


Willi Russ se narodil v roce 1888 v Krásně nad Teplou. S podporou obce vystudoval odbornou keramickou školu v Teplicích a následně Uměleckoprůmyslovou školu ve Vídni. Zde si také založil svůj vlastní ateliér a zapojil se se svými návrhy do produkce řady významných keramických dílen. 

V roce 1920 se i se svou rodinou vrátil do rodného Krásna, kde si založil dílnu na výrobu umělecké keramiky. Mezi jeho nejznámější práce patří Goethův bronzový pomník pro Mariánské Lázně a tzv. Chebská kachlová kamna z roku 1944, jež zobrazují zdejší lidové zvyky. 

Tento unikátní výtvor je dnes k vidění v expozici kamnářství na chebském hradě. V roce 1946 byl Willy Russ odsunut do Německa a tím jeho tvorba prakticky končí. Expozici doplňují také texty s dobovými fotografiemi, jež dokumentují životní osud umělce i jeho nedochovanou tvorbu. Retrospektiva Williho Russe, která vznikla ve spolupráci s Marktredwitzským Egerland muzeem, potrvá až do 17. října.