KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Podle nových pravidel bylo přiděleno okolo 40 bytů (TV Západ)

Již zhruba rok platí v Chebu nové zásady hospodaření s obecními byty, podle kterých už radnice přidělila asi čtyřicet uvolněných bytových jednotek. Největší část bytů, konkrétně 60 procent, se v současnosti pronajímá prostřednictvím výběrových řízení, ve kterých je rozhodujícím kritériem výše nabídnuté nájemného.


„Pokud jde o ceny, kterých se tam dosahuje při těch výběrových řízeních, tak ty už z toho počátečního, vlastně kdy ty nabídky se pohybovaly na úrovni stokorun i více za metr čtvereční ročně, klesly na tu očekávanou hodnotu zhruba 60 až 70 korun za metr čtvereční podle kvality toho bytu,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Třetinu uvolněných bytů město přiděluje sociálně slabším občanům.

„Tam stále existuje pořadník a do toho pořadníku se může dostat jenom ten, kdo má příjmy do 1,6 násobku životního minima,“ komentoval podmínky místostarosta. 

Zbývajících deset procent bytů se pak pronajímá vybraným profesím jako byty služební.

„S podmínkou, že ten, kdo je má pronajaté, je má pronajaté pouze na dobu pro kterou to bylo určeno. A tam ty byty, které byly pronajímány v tomto období nebo v minulém roce, byly určeny především pro nemocnici,“ dodal Vanoušek. 

Město Cheb má v současné době ve svém vlastnictví více než 2 000 bytových jednotek. Po dokončení současné vlny privatizace by jich přitom mělo zůstat pouze 1560.