KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Nemocnice hledá nového ředitele (TV Západ)

Chebská nemocnice bude mít od začátku příštího roku nového ředitele. Karlovarský kraj, který je jejím zřizovatelem, už vypsal výběrové řízení. Jméno nového jednatele by přitom mohlo být známo ještě v listopadu.


Do konce roku nemocnici povede lékař Ilja Horník, který byl dočasně jmenován letos na jaře, kdy krajská rada odvolala jednatele Josefa Berana.

„Tak já bych předně chtěl říct, že vypsání výběrového řízení není nic nového a nic převratného. Již při svém nástupu pan ředitel MUDr. Horník věděl, že bude vypsáno výběrové řízení, že bude vypsáno do konce letošního roku. Je to standardní postup, který děláme u všech ředitelských míst,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. 

Kraj chce, aby chebské nemocnici vedl zkušený odborník, který by měl mít ekonomické, právnické nebo lékařské vzdělání a minimálně 10 let praxe v manažerské funkci.

„Co očekáváme od ředitele? Samozřejmě to, co od všech ředitelů. Že hospodářské výsledky svěřených zařízení budou na té nejlepší úrovni, že naše organizace nebudou zadlužené a nebudou ve ztrátě. Zkrátka, že bude transparentní, jasné hospodaření. Takže to je zadání vlastně pro všechny naše ředitele,“ vypočítal hejtman. 

Karlovarský kraj přeměnil na začátku letošního roku tři bývalé okresní nemocnice z příspěvkových organizací na obchodní společnosti, konkrétně společnosti s ručením omezeným, čímž je zároveň také zbavil starých dluhů. Hospodaření chebské nemocnice pak za první pololetí vykázalo přibližně 6 milionový zisk, přestože po prvních třech měsících bylo ještě v téměř dvoumilionové ztrátě.

„Tento krok je pouze prvním. Je to celá řada opatření a celá řada následných kroků, které také očekáváme od našich ředitelů a jednatelů. Takže on je to celý proces, pouze tou právní formou nebo změnou té právní formy to nekončí. Takže i v následujících letech ten trend bude pokračovat. To znamená, budeme chtít, aby nemocnice hospodařily, aby si vydělaly část prostředků alespoň do oprav a do takových těch základních potřeb. A zkrátka to si myslím, že se zatím zdá, že se daří,“ dodal Pavel.

Přihlášky do výběrového řízení na nového jednatele chebské nemocnice budou přijímány do 20. října. Jeho jmenování do funkce bude už věcí nové krajské Rady, která vzejde z blížících se voleb do krajského Zastupitelstva.