KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Na dvou místech začal zkušební sběr bioodpadu (TV Západ)

Dnešní zprávy začneme v Chebu. Ve dvou zdejších lokalitách byly umístěny nové nádoby na bioodpad. Speciálně označené popelnice slouží především ke sběru odpadu z kuchyně.


Přestože separaci biologicky rozložitelného odpadu musí podle zákona města začít zajišťovat až v roce 2008, v Chebu se pilotní projekt rozjíždí už nyní. Pro zkušební sběr byly vybrány dvě velmi odlišné lokality, a to sídliště Skalka a městská část Háje se zástavbou rodinných domů. Bioodpad, který se dá využít ke kompostování, případně k výrobě paliva, tvoří až 20 % komunálního odpadu. V současné době přitom v drtivé většině případů končí na skládkách.

„Je to jednak škoda, protože se musí platit skládkování, a pak je tu problém ekologický. Při nekontrolovaném ukládání bioodpadu se časem při tlení vytváří zejména metan, který se pak podílí na na znehodnocování atmosféry,“ uvedl vedoucí Odboru komunálního hospodářství města Chebu Jaroslav Boček. 

Na řadě míst v Hájích a na Skalce jsou v těchto dnech rozmisťovány klasické plastové popelnice s výrazným nápisem Pouze pro bioodpad.

„Ty dáváme na stávající stanoviště, kde se třídí odpad. To jsou ty známé složky papír, sklo, plasty + tam, kde vlastně je místo na velkých stanovištích,“ přiblížil vedoucí.

Majitelé rodinných domů v Hájích mají navíc možnost individuálního třídění bioodpadu. Každý zájemce se může během měsíce září přihlásit a počátkem října mu bude poskytnuta vlastní odpadová nádoba. Podmínkou je pouze její umístění na vlastním pozemku.

„Budou-li ji řádně využívat, první rok mají nárok na 100 kilo kvalitního kompostu, který z toho bioodpadu vznikne na kompostárně v Jindřichově,“ popsal Boček.

Nádoby na bioodpad, které je potřeba řádně uzavírat, se budou vyvážet odděleně od ostatního odpadu jednou týdně.

„Je to na kuchyňský odpad z domácností, to znamená zbytky ovoce a zeleniny, zbytky dalšího jídla, kromě tekutých odpadků. Měly by ty odpadky být buď v nějakém papírovém sáčku, nebo zabaleny do nějakého papíru. A dále v případě těch majitelů rodinných domků počítáme, že tam budou ukládat i trávu, větve, odřezky ze zeleně, z údržby stromků, keřů, vůbec listí třeba a tak dále. Tedy odpad ze zahrady. V žádném případě by tam neměly přijít žádné další odpady, které nejsou rozložitelné, protože tím se pak ta tvorba toho kompostu vlastně znemožňuje,“ dodal vedoucí Jaroslav Boček. 

Na konci letošního roku se zkušební sběr bioodpadu z domácností vyhodnotí a pak se rozhodne, jakým způsobem bude jeho zavádění pokračovat v příštích letech.