OLOMOUCKO

Zubři v Česku - Olomouc slaví 17 mláďat od roku 2013

V České republice se zubři chovají nejen v zoologických zahradách, ale i v soukromých chovech. Během posledních dvaceti let vzniklo několik ploch určených pro chov zubrů, které pokrývají desítky hektarů. Významný milník v tomto chovu byl zaznamenán 25. května a 3. června, kdy se narodila dvě mláďata. 'O obě mláďata vzorně pečují jejich matky,' sdělila zooložka Jitka Vokurková.

Chov zubrů v Olomouci má hlubokou historii, která sahá až do roku 1973, kdy první zubři přišli ze slovenských Topoľčianek. Tyto obory se po Polsku staly druhým největším chovatelem zubrů na světě již v roce 1959. V roce 1986 však chov v Olomouci ustal a obnoven byl až v roce 2013. Od té doby se v Olomouci narodilo sedmnáct mláďat,' uvedla tisková mluvčí Olomoucké zoo Iveta Gronská.

Evropští zubři kdysi obývali rozsáhlé oblasti Evropy a části Asie, zejména lesní a lesostepní biotopy. Bohužel kvůli lovu a devastaci jejich přirozeného prostředí se populace dostala až na hranici vyhynutí. 'Zubr evropský byl na počátku 20. století v přírodě vyhuben, avšak díky chovům u soukromých chovatelů se zvířata podařilo zachránit. V roce 1925 naživu zůstalo přibližně šedesát jedinců,' sdělila Gronská.

Mezinárodní úsilí o zachování zubrů vyvrcholilo mezi lety 1952 a 1966, kdy byli zubři navráceni do volné přírody v Bělověžském pralese v Polsku. V roce 2016 dosáhla celková populace zubrů 6 573 jedinců, z toho 4 472 žilo ve volné přírodě. Největší stáda se nacházejí právě v polské části Bělověžského pralesa. Zubr evropský není jen přísně chráněným zvířetem, ale také jeho populace je evidovaná v první Mezinárodní plemenné knize,' uvedla zooložka.

V České republice žijí zubři také v bývalém vojenském prostoru v Milovicích, kde byla vypuštěna skupina zubrů, která se tam úspěšně rozmnožuje. Další lokality se připravují na vypuštění těchto majestátních zvířat.

'Naši zubři patří k takzvané kavkazské linii, což může být významné pro jejich repatriaci v Asii. Nicméně vzhledem k současné politické situaci to momentálně není reálné,' dodala Vokurková.

Zubr je největší savec Evropy, s hmotností samců dosahující až 920 kilogramů, zatímco samice váží přibližně polovinu. 'Samice jsou březí asi devět měsíců a během svého života mohou porodit až devět telat. V zajetí se mohou zubři dožít průměrně až šestadvaceti let,' doplnila zooložka.

Zubři denně spořádají až šedesát kilogramů potravy, která zahrnuje listy stromů, keře, trávy a byliny. 'Jako velcí býložravci hrají zásadní roli v přírodních ekosystémech, zejména při udržování vysoké rozmanitosti biotopů. Zubři preferují pastvu na otevřených prostranstvích a podél lesních okrajů, kde likvidují náletové dřeviny a keře,' uzavřela Vokurková.