OSTRAVSKO

Ústavní soud potvrdil noční vyhlášku v Píšti, ombudsman kritizuje

Ústavní soud České republiky zamítl návrh veřejného ochránce práv na přezkoumání obecní vyhlášky, jež upravuje výjimky z doby nočního klidu. Mluvčí soudu Kamila Abbasi informovala, že právní úprava je v souladu s ústavními a zákonnými normami.

Podle soudu obec při rozhodování o výjimkách z nočního klidu postupovala v souladu se zákony a dosavadními rozhodnutími Ústavního soudu.

Kamila Abbasi dále uvedla, že koncentrace výjimek do letních měsíců je přirozeným důsledkem vhodných podmínek pro venkovní akce během léta. Starosta obce Daniel Fichna se na tento verdikt reagoval pozitivně a uvedl, že zastupitelé věnovali vyhlášce velkou pozornost.

'Jednali jsme se spolky a zahrnuli jsme tradiční akce, které jsou pro obec klíčové, mezi výjimky. Pro každou akci byla stanovena různá doba trvání nočního klidu,' vysvětlil starosta.

Vyhláška přikládá více času tradičním obecním slavnostem, jako je např. obecní odpust, zatímco letní kino má omezenější dobu trvání. Starosta Fichna dodal, že se jedná o akce, které se konají v obci již desítky let a zatím nezaznamenali žádné negativní reakce.

Kancelář ombudsmana však uvedla, že obec sice splnila všechny formální náležitosti, ale celkový počet výjimek, který činí 32 dnů převážně během léta, nesplňuje kritéria výjimky z pravidla.

Podle Stanislava Křečka, ombudsmana, je počet výjimek natolik vysoký, že již nelze mluvit o ojedinělosti. Před rozhodnutím soudu byla obecní vyhláška přezkoumána také ministerstvem vnitra, které konstatovalo, že vyhláška není v rozporu se zákonem a rozsah výjimek je běžný a odpovídá praxi v jiných obcích.