PARDUBICKO

Tragická srážka vlaků v Pardubicích: 4 mrtví, 20 zraněných

V noci kolem 23:00 došlo k vážné železniční nehodě u nové zastávky Pardubice Centrum, kde se srazil expresní vlak RegioJet 1021 jedoucí do ukrajinského města Čop s nákladním vlakem ČD Cargo. Srážka si vyžádala čtyři lidské životy a více než dvacet zraněných, mezi nimiž jsou i děti. Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému včetně vrtulníků.

Ministr vnitra Vít Rakušan a ministr dopravy Martin Kupka se okamžitě dostavili na místo nehody. Podle hasičů bylo v expresním vlaku 380 cestujících, přičemž první vagon byl zcela zničen. Hospitalizováno bylo 27 lidí, z toho 18 v Pardubicích, tři v Chrudimi a šest v Hradci Králové.

Podle dostupných informací projel vlak RegioJet návěstidlo na stůj. Modernizovaná trať je vybavena zabezpečovacím systémem ETCS, který však v České republice bude plně funkční až od 1. ledna 2025. Lokomotiva RegioJetu nebyla tímto systémem vybavena. Železniční inspekce zahájila vyšetřování nehody a na místě nasadila osm inspektorů. Příčiny a okolnosti nehody budou také prošetřovat policejní kriminalisté.

Celková škoda byla vyčíslena na více než 110 milionů korun, přičemž největší škoda je na RegioJetu - 60 milionů korun, na nákladním vlaku 50 milionů a opravy trati budou stát 300 tisíc korun. Provoz na trati byl obnoven jednokolejným provozem po osmé hodině ráno, ale železniční spojení na Moravu zůstává nadále komplikované.

RegioJet zřídil krizovou telefonní linku 539 000 955 a bude poskytovat potřebnou podporu a odškodnění. Některé spoje byly zrušeny a ostatní mohou mít zpoždění. Společnost také informovala cestující, aby svá cestování odložili, pokud je to možné.

K nehodě se vyjádřil i premiér Petr Fiala a vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí. Majitel společnosti RegioJet, Radim Jančura, osobně vyjádřil lítost nad tragickou událostí a potvrdil, že společnost poskytne veškerou potřebnou podporu.

Podle očitých svědků byla srážka ohlušující a následovalo ticho. Záchranné složky evakuovaly nezraněné do přistavených autobusů a poskytly jim psychologickou pomoc. Strojvedoucí jednoho z vlaků skončil v nemocnici, jeho zranění by však neměla být vážná.

Na místě zasahovalo osm zdravotnických posádek a vrtulník. Hasiči cestující vyprošťovali a evakuovali do bezpečí. Policisté spolupracovali na zajištění místa a sběru důkazů potřebných pro vyšetřování.

Podle informací se vlaky srazily čelně, přičemž první vagon expresního vlaku vykolejil a částečně se převrátil. Nákladní vlak převážel karbid vápníku, ale obyvatelstvo ohroženo nebylo, jak potvrdila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.