VYSOČINA

Kulinářští šampioni z Jihlavy míří do Remeše: Český úspěch v soutěži Trophée Mille

V jihlavském Cityparku proběhlo národní finále prestižní gastronomické soutěže Trophée Mille ČR 2025. Vítězi se stali Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála ze Střední školy Slavkov-Austerlitz, kteří obhájili loňské prvenství a postoupili na světové finále do francouzské Remeše.


V pasáži Cityparku v Jihlavě se uskutečnil šestý ročník soutěže Trophée Mille ČR 2025, která každoročně vyhledává největší talenty mezi mladými kuchaři a cukráři. Do finále se probojovalo šest nejlepších týmů z celé republiky a úroveň soutěžních výkonů byla mimořádně vysoká.

Finále a vítězové: český tým znovu triumfoval

Účastníci měli za úkol připravit dva chody – slaný a sladký – s využitím surovin typických pro Kraj Vysočina, jako jsou kuřecí maso, cibule, tučný tvaroh a vejce. Soutěž kladla důraz nejen na chuť, ale i na kreativitu a prezentaci.

1. místo: Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála, Střední škola Slavkov-Austerlitz

2. místo: Zuzana Losenická a Jan Novotný, Střední škola gastronomická A. Kolpinga Žďár nad Sázavou

3. místo: Gabriela Pospíchalová a Jonáš Kružic, OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava

Cena za spolupráci: Veronika Csernyanszká a Nicolas Partl, Labská SOŠ a SOU Pardubice

O výsledcích rozhodovala odborná porota složená z předních českých šéfkuchařů a cukrářů, mezi nimi Jana Pýchy, Tomáše Poppa, Lukáše Skály a Magdaleny Murínové. Předsedou poroty byl jihlavský šéfkuchař Pavel Mareš, který ocenil především precizní techniku a originální pojetí vítězného týmu.

Podle organizátora soutěže Martina Kukly se letos soutěž posunula na mimořádně vysokou úroveň a vítězný tým má podle něj reálnou šanci uspět i mezi světovou elitou v Remeši.

Doprovodný program a slavnostní atmosféra

Součástí akce byl i Gurmet den s kuchařskými exhibicemi, ochutnávkami a módní přehlídkou inspirovanou cukrářským uměním. Vyvrcholením celodenního programu bylo slavnostní vyhlášení vítězů, které přilákalo desítky návštěvníků i odborníků z gastronomické oblasti.

O soutěži Trophée Mille ČR

Letošního ročníku se zúčastnilo patnáct týmů z gastronomických škol z celé České republiky. Do národního finále postoupilo šest z nich, přičemž čtyři týmy zastupovaly Kraj Vysočina. Soutěž je známá tím, že podporuje mladé talenty a propojuje je s profesionálními kuchaři i výrobci regionálních potravin.

Poděkování partnerům a organizátorům

Organizátoři děkují všem partnerům, kteří se na úspěchu soutěže podíleli – zejména restauraci Tři knížata, Cityparku Jihlava, školám OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava a SUPŠ Jihlava-Helenín, dále firmám Retigo, Gardenauts, Luxor, G. Benedikt, TORK a Küchtech.

Vítězný tým Yaroslava Kelemen a Matěje Chvály doprovázel na soutěž jejich pedagog Robert Škvarek, který ocenil jejich zodpovědný přístup i nadšení pro obor. Oba mladí kuchaři se nyní připravují na světové finále ve francouzské Remeši, kde budou reprezentovat Českou republiku.


Zdroj: REGIONVYSOCINA.CZ