VYSOČINA

Havlíčkův Brod bude hostit unikátní festival těžké techniky

Ve druhé polovině září (20. září) se Havlíčkův Brod stane centrem pro milovníky těžké silniční a stavební techniky. Na Road Festu se návštěvníci mohou těšit na impozantní přehlídku rypadel, bagrů, válců, trenažerů a simulátorů, a to na nezvyklém místě přímo na brodském náměstí.


Havlíčkův Brod se letos stane hostitelem významné události Road Fest, kterou v minulosti přivítala města jako České Budějovice, Liberec, Jihlava, Lipník nad Bečvou či Vysoké Mýto. Místní starosta Zbyněk Stejskal přivítal tuto příležitost s radostí a uvedl, že akce nejen přiblíží fascinující svět silničního stavitelství a moderních technologií, ale také podpoří klíčové technické vzdělávání.

Stěžejním bodem akce bude představení techniky používané při stavbách a rekonstrukcích silnic. Mezi účastníky se objeví významné stavební společnosti jako Colas, M-Silnice, Strabag, Swietelsky a MI Roads, ale nebudou chybět ani menší regionální firmy. V rámci Road Festu budou připraveny hry a aktivity, jejichž cílem je seznámit děti a studenty s procesy silniční výstavby, stavebními stroji a moderními technologiemi v oboru. Pro dospělé bude připraven zajímavý program, který jim poskytne širší rozhled při volbě profesní kariéry.

Jedním z lákadel pro děti budou možnosti vyzkoušet si stavební práce prostřednictvím virtuální reality nebo pomocí malých manuálních dřevěných bagrů. Budou moci také zkusit práci projektantů silnic. Akce se zúčastní i Ředitelství silnic a dálnic, BESIP a Kraj Vysočina.

Střední průmyslová škola stavební v Havlíčkově Brodě, která akci spolupořádá, očekává vysokou účast. „Očekáváme, že se na akci podívá až tři tisíce dětí ze základních a středních škol z Havlíčkova Brodu,“ uvedl za organizátory Jan Matějka. Road Fest také poslouží jako příležitost k představení školy a jejích oborů v rámci 75. výročí jejího vzniku.

Akce, podporovaná Městem Havlíčkův Brod, se uskuteční v pátek 20. září. Vstup na ni i veškerý doprovodný program bude zdarma. Událost proběhne v centru města, na Havlíčkově náměstí a v parku Budoucnost.

Určitou obavu vzbuzuje umístění akce v historickém centru města, zejména na nedávno upraveném náměstí a nově zrekonstruované části parku. Místostarosta Libor Honzárek ujistil veřejnost, že veškeré pozemky budou vráceny v původním stavu, bez jakéhokoliv poškození. Organizátoři budou také omezeni v tom, jaké stroje budou smět přivést do centra města, aby nedošlo k propadnutí těžkých strojů do sklepů pod náměstím.

Doprovodný program Road Festu zahrne například dětskou show od skupiny Pískomil se vrací, koncerty kapel Pod Tlakem, Kalamita či vystoupení Pavla Čadka a Jakuba Děkana. Akce tak slibuje nejen odborné a vzdělávací zážitky, ale i zábavné momenty pro celou rodinu.