KARLOVARSKO

2004 – Františkovy Lázně: Festival nabídl etnickou kulturu (TV Západ)

„Ten název vystihuje pozdrav domorodý v africkém jazyce čičeva. Tímto jazykem se hovoří v zemi, která je ve východní částí afrického kontinentu, a sice Malawi a kmen čičeva je nejpočetnějším kmenem žijícím tady v téhle zemičce, která sousedí s Tanzanií, Zambií a s Mozambikem. A pozdrav Muli Bwanji znamená dobrý den, jak se daří? Takže takové jako přátelsky, volně přeloženo, jak se vede?“ uvedl organizátor festivalu Miroslav Širš.

Hlavní část programu festivalu tvořila vystoupení tuzemských i zahraničních skupin hrajících etnickou hudbu. Vyvrcholením této části byl sobotní večerní koncert skupiny Hradišťan s Jurou Pavlicou ve františkolázeňském přírodním divadle. Vedle muziky byla na programu například také pohádka O malém Sisulu v podání zdejšího dětského divadelního studia Reneta nebo výstava fotografií zvěrolékaře Jana Laciny z jihovýchodní Afriky včetně unikátních snímků izolovaného kmene Himbů z Namibie. Návštěvníci festivalu mohli ochutnat také některá exotická jídla, která pro ně připravili afričtí a indičtí kuchaři.

„Z Indie k nám přijel šéfkuchař pan Radžhup. Pochází z Džajpuru, z Rádžasthánu a za svou kariéru stihnul vystřídat hotely, šéfovské posty v Dubaji, v Hongkongu, v Japonsku a nyní již šest let vede indickou restauraci Apsara v Ostravě-Vítkovicích,“ popsal organizátor.

Součástí festivalu měly být také provizorní dílny dřevořezbáře Maxwella Čipvany z Malawi a kamenosochaře Stephena MDonga ze Zimbabwe. Kvůli byrokratickým překážkám se ale oba umělci nakonec do Františkových Lázní nedostali.

„Ty záležitosti řezbářů a kameníka - bych jenom chtěl dodat to, že tady nám řehtal úřední šiml. Řezbář nedostal vstupní vízum, byla na něm požadována obrovská kauce. Z toho titulu se víceméně tato návštěva posunula pro příznivější časy. A v Zimbabwe panuje husákovský režim pana Mugabeho a existuje tam věc, které se říká devizový příslib, což lidé určitě znají z dob nedávno minulých. Takže dotyčný zatím nedostal devizový příslib. Veškerá pozvání ode mě má, takže zase bude tady ta výstava nikoli v rámci festivalu, nýbrž později, až ten šiml do dořehtá,“ dodal Širš. 

Záštitu nad festivalem Muli Bwanji měl jihoafrický velvyslanec v České republice Noel Lehoko, který počátkem května organizátory akce osobně navštívil.