VYSOČINA

Výstavba nových bloků v Dukovanech: Garance termínů, čeští dodavatelé a regionální dopady

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech přináší nejen energetickou bezpečnost, ale také významné ekonomické příležitosti pro české dodavatele a pozitivní dopady na region. Projekt zahrnuje jasné termíny a vysokou míru zapojení místních firem..


Společnost KHNP nabídla České republice výstavbu jednoho jaderného bloku za 200 miliard korun. Tento návrh obsahuje pevné garance dodržení termínů a minimalizaci rizik prodražení. 'Jihokorejská nabídka byla v klíčových parametrech lepší než ta francouzská,' potvrdil premiér Petr Fiala.

Pro starosty a obce v regionu je tento závazek významný, neboť se často potýkají s prodlužováním stavebních projektů. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že výstavba jaderných zařízení bývá časově náročná a drahá. 'Červencové rozhodnutí vlády o výběru KHNP jako preferovaného uchazeče a také rozhodnutí o stavbě dvou dukovanských jaderných bloků jsme na Vysočině přivítali jako krok správným směrem,' uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Dostavba jaderné elektrárny představuje nejen klíčovou investici do energetické bezpečnosti České republiky, ale také příležitost pro regionální rozvoj. Premiér Fiala upozornil, že region bude během stavby čelit určitým výzvám, ale zároveň přinese dlouhodobé výhody. Ministerstvo pro místní rozvoj, Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj zadaly vypracování socioekonomické studie, která bude dokončena do konce října a poskytne podklady pro plánování rozvoje regionu a kompenzace.

„Stavbu nových Dukovan chceme využít jako příležitost k vybudování trvalých staveb, které budou sloužit i po skončení výstavby. Už letos jsme začali s budováním východní části obchvatu Jihlavy a Brtnice,“ informoval hejtman Schrek. Na dopravní stavby spojené s dostavbou Dukovan vláda vyčlení zhruba 14 miliard korun, které se budou postupně investovat až do roku 2034. Kromě dopravy bude nutné řešit i oblast zdravotnictví a školství; plánuje se podpora relevantních oborů na středních a vysokých školách, aby byl region připraven na nové výzvy spojené s výstavbou a provozem elektrárny.

Investorem výstavby dvou reaktorů bude společnosti ČEZ. Do března 2025 bude uzavřena smlouva s vítězem tendru a poté začnou projektové a další přípravné práce, včetně licencování ze strany Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). První stavební práce započnou v roce 2029. ČEZ, vláda i KHNP se zavázaly k termínu zahájení zkušebního provozu nového bloku na konci roku 2036. V následujících týdnech přijede do Česka sto korejských odborníků, kteří budou spolupracovat s protějšky z ČEZ na přípravách projektu.

Financování stavby pátého bloku je plánováno prostřednictvím státní půjčky ve výši 195 miliard korun na 35 let, přičemž po dobu výstavby bude půjčka bezúročná. Tento model potvrdila Evropská komise. O podobném modelu financování šestého bloku musí do konce roku rozhodnout vláda, následně schválit Evropská komise.

Min Hwan Chang, vedoucí pražské kanceláře KHNP, potvrdil, že usilují o dosažení 60% podílu českého průmyslu na výstavbě, což bude předmětem jednání před a po podpisu smlouvy. Klíčovými položkami budou například české turbíny a bezpečnostní systémy. KHNP již osm let spolupracuje s regionem a vyhledává potenciální partnery mezi českými firmami – aktuálně mají přibližně 200 potenciálních dodavatelů.