PLZEŇSKO

Vlak Lemkin 2024 přijede do Plzně. Připomene 30 let od genocidy ve Rwandě

 Pro veřejnost je vlak otevřen od 14:00 do 18:00 a o víkendu již od 11:00. Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou unikátní multimediální výstavu, která představí program k historii a prevenci genocidního násilí a také prostřednictvím fotografií Antonína Kratochvíla připomene 30 let od genocidy ve Rwandě.

Připomínka 30 let od genocidy ve Rwandě

Vlak Lemkin nese po Rafaelu Lemkinovi, polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948, který se stal inspirací a symbolem boje za spravedlnost. „Našim cílem je představit veřejnosti významnou osobnost Rafaela Lemkina, který se zasloužil o to, že je genocida mezinárodním právem chápaná jako zločin. Prostřednictvím multimediální výstavy se snažíme přiblížit nejen jeho život, ale uctít i památku všech, kteří se v dějinách lidstva stali obětí masového vyvražďování. Právě letos si připomínáme 30 let od genocidy ve Rwandě, během níž bylo masově zavražděno až 800 tisíc mužů, žen a dětí menšinové etnické skupiny Tutsiů. Tuto hrůznou událost návštěvníkům představíme prostřednictvím prezentace fotografií renomovaného fotografa Antonína Kratochvíla, který Rwandu navštívil v letech 1994 a 2017,“ říká k projektu Vlaku Lemkin ředitel Centra studií genocid Terezín Šimon Krbec a dodává: „Velmi si vážíme toho, že můžeme na projektu spolupracovat s tak významnou osobností světové fotografie, jako je právě Antonín Kratochvíl.“

Multimediální výstava v umělecky upravených historických služebních vagonech Vlaku Lemkin nabídne i jiné příběhy. A to například osud Aurory Mardiganian, přeživší arménské genocidy a hlavní postavy němého filmu Ravished Armenia, vůbec prvního filmu o genocidním násilí v dějinách kinematografie: „Návštěvníci se prostřednictvím výstavy dozví i stručnou historii stalinského hladomoru na Ukrajině ve 30. letech 20. století a připomeneme i genocidu v Kambodži v letech 1975-1978. Promítat budeme také krátký film Hlasy z nenávratna natočený v roce 2024 v prostorách terezínského ghetta k připomínce 80 let od likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince,“ dodává k programu ředitel Šimon Krbec.

Součástí projektu jsou i speciální programy pro školy, které mohou po objednání navštívit vzdělávací program mezi 8:00 a 14:00. „V minulém roce se programu zúčastnily stovky žáků základních i studentů středních škol různých zaměření. Během aktuální třetí trasy vzdělávací program absolvovalo více než 1200 žáků v Teplicích, Mostě, Chomutově a v Karlových Varech. Multimediální výstava je unikátní příležitostí, jak žáky a studenty seznámit s významem pojmu genocida, a to nejen v kontextu historie, ale i současnosti,“ říká Šimon Krbec. Učitelé ocenili zajímavé pojetí výstavy, které se vymyká

tradičnímu přístupu v muzejních expozicích a dokáže žáky více zaujmout a uvést jednotlivé události v kontextu světových dějin. Veškeré aktivity budou zdarma otevřené veřejnosti.

Autoři projektu plánují se vzděláváním o příčinách, původu a důsledcích genocid i pokračovat i letos: „Naším cílem je šíření poznatků mezinárodního vědeckého oboru studií genocid v České republice, proto se speciálními přednáškami pro školy pokračujeme i v letošním roce. V České republice i v zahraničí dlouhodobě spolupracujeme s předními univerzitními a výzkumnými pracovišti. Vědecké zkoumání, studium i vyučování o genocidách pak vnímáme jako nutný prostředek k ochraně demokratických společností, které jsou založeny na respektu k právům jednotlivců a menšin,“ zdůrazňuje Šimon Krbec.

Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti. Autory projektu Vlak Lemkin jsou Šimon Krbec a Pavel Chalupa.

Program trasy Vlaku Lemkin 2024 – železniční stanice:

10.6. – 12.6. Plzeň (hlavní nádraží)

13.6. – 15.6. Strakonice

17.6. – 19.6. Český Krumlov

20.6. – 22.6. České Budějovice

23.6. – 25.6. Tábor

26.6. – 28.6. Vlašim