PLZEŇSKO

V Sušici se žáci naučí opravovat elektromobily

 Na přestavbu a kompletní vybavení nejmodernějšími servisními a diagnostickými technologiemi v minimální hodnotě 15 mil. Kč přispěla EU z programu IROP 10,5 miliony, zbývající částku doplácí zřizovatel tedy Plzeňský kraj. S kompletní přestavbou začala škola na jaře loňského roku, v roce letošním pak byly instalovány technologie a vybavení. Slavnostní otevření nových prostor se uskutečnilo v polovině května. 

„Opravy a seřizování hybridních či elektrických automobilů i nejnovějších technologií integrovaných do moderních vozů se budou učit žáci oborů autoelektrikář a mechanik opravář motorových vozidel. Budova opatřená inteligentními technologiemi poslouží také k výuce budoucích elektrikářů a elektrotechniků,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc a dodává: „Jsem velmi rád, že vedení školy přizpůsobuje výuku moderním trendům a dává tím žákům prostor naučit se pracovat v tak dynamickém oboru. Zároveň tím žákům rozšiřuje uplatnění na trhu práce.“ 

„Myšlenka zaměřit se na elektromobily, ale také moderní řídící jednotky v současných automobilech, vznikla asi před třemi lety. Dnes máme výukový prostor vybavený jako nejmodernější autoservis, kterých v Česku mnoho nenajdete,“ říká Jaromír Kolář, ředitel SOŠ a SOU Sušice.  

Kompletní přestavba málo využívaných garáží začala na jaře 2023, technologie a vybavení se instalovaly od začátku letošního roku. V současné době je centrum plně funkční a pracovat s novými přístroji se tu s pomocí techniků dodavatelských firem učí jak první žáci, tak pedagogové školy.

„Učitelé odborného výcviku i teorie absolvují celou řadu školení a prezentací. Sami si také doplňují vzdělání, aby udrželi kontakt s nejnovějšími trendy v automobilovém průmyslu. Inspiraci jsme hledali také v moderních servisních střediscích přímo ve Škodě v Mladé Boleslavi,“ dodává Jaromír Kolář.

Centrum disponuje vybavením k údržbě, opravám a seřizování elektromobilů i hybridních automobilů, což umožňuje věnovat se nadále také automobilům se spalovacími motory, dále plně vybaveným pneuservisem, přístroji k seřizování geometrie kol nebo nastavení radarů instalovaných v nových vozech (kontrola jízdy v pruhu, parkovací senzory, automatické přepínání světel apod.). K dispozici je i moderní soustruh využívaný například při úpravě brzdových kotoučů a bubnů.

Vzduchotechnika, elektroinstalace nebo zabezpečení budovy jsou ovládány pokročilými systémy řízení. Tzv. inteligentní budova je tak nejen úsporná, ale zároveň si tu žáci oborů elektrikář a elektrotechnik mohou vyzkoušet práci s novými technologiemi.

„Očekáváme, že centrum přiláká množství nových zájemců. Absolventi se totiž velmi dobře uplatní na trhu práce. Budou znát postupy oprav a seřizování vozidel, se kterými se technici v běžných servisech budou teprve postupně seznamovat,“ dodává ředitel školy. 

Integrovaný regionální operační program už v Plzeňském kraji podpořil 27 projektů středních a vyšších odborných škol celkem 295 mil. Kč. V rámci celé České republiky jde o částku převyšující 3,6 mld Kč.