BUDĚJOVICKO

Technologický park v Písku v centru skandálu

Projekt technologického parku v Písku je pod drobnohledem soudců kvůli podezření z nezákonných postupů při žádostech o dotace. Obžalovaní podnikatelé Jaromír Grégr a Radovan Polanský čelí obviněním z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, hrozí jim 5-10 let vězení.


Projekt technologického parku v Písku se ocitl pod drobnohledem soudců, kteří začali pečlivě hodnotit průběh jeho výstavby. Podezření, že tvůrci tohoto 600milionového díla se dopustili nezákonných postupů, přivedlo tento případ před českobudějovický krajský soud. Obžaloba tvrdí, že při žádostech o dotace, včetně těch z evropských fondů, došlo k manipulacím a nepravdivým informacím.

Mezi obžalovanými se ocitli písečtí podnikatelé Jaromír Grégr a Radovan Polanský, jimž nyní hrozí pět až deset let vězení za dotační podvod a poškozování finančních zájmů Evropské unie v rozsáhlém měřítku. Kromě toho jsou v tomto případě obžalovány i tři firmy, které se podle kriminalistů na manipulacích podílely. Ministerstvo financí žádá vrácení 214,5 milionu korun.

Státní zástupce z Plzně Pavel Hajný uvedl, že obžalovaní při žádostech o dotace poskytli nepravdivé informace, zamlčeli některé důležité skutečnosti a neoprávněně zvýhodňovali vybrané dodavatelské firmy. Po přednesení obžaloby předseda senátu Ondřej Kubů vyzval všechny přítomné k uvážlivosti a k tomu, aby během dokazování nevykazovali nevhodné reakce. Podle Kubů případ vzbuzuje silné emoce, jak dokazují početné písemné komentáře od obhájců.

Všichni obžalovaní zamítli možnost dohody o vině a důrazně odmítli podanou obžalobu. Podnikatel Grégr úvodem popsal, jak se technologický park, navržený jako prostor pro techniky, studenty a vývojáře k rozvoji IT a dalších technologií, setkal během svého budování s nečekanými komplikacemi. Po zahájení výstavby v roce 2010 byly ve staré budově Žižkových kasáren objeveny zásadní nedostatky, takže musela být demolována a projekt byl průběžně upravován.

Původní firma, která stavbu zahájila, nakonec zkrachovala. Grégr pak pokračoval v realizaci myšlenky technologického centra v jiné budově a v roce 2013 stavbu politicky dokončil. Výsledné technologické centrum zahrnuje kanceláře, laboratoře a konferenční sál, které podle jeho slov získaly uznání od odborné i laické veřejnosti. Grégr ve své výpovědi se dotýkal ocenění, která centrum získalo, a vyjádřil rozhořčení nad postupem policie při výsleších.

Kriminalisté upozorňují na komplikovanou povahu údajného podvodu, přičemž některé firmy zapojené do případu byly registrovány na Seychelských ostrovech. Očekává se, že dokazování bude pokračovat ještě dlouhé měsíce.