OLOMOUCKO

Tajemný Antonínův pramen - léčivá voda a tragická legenda

Projekt Jesenické prameny, zahrnující Antonínův pramen, je zahalen tajemstvím. Informace o jeho vzniku a iniciátorovi stavby jsou nejasné. Pramen byl obnoven v roce 1899 na popud pana Ritsche z Frývaldova.


Projekt Jesenické prameny je obestřen mnoha nejasnostmi. Přesný rok vzniku Antonínova pramene, iniciátor jeho stavby ani původní podoba nejsou doposud známé. Podle webu věnovaného tomuto pramenu v lese byl spolu s výstavbou nedaleké rozhledny a obnovou výstupové cesty obnoven pramen na popud pana Ritsche z Frývaldova v roce 1899.

Při procházce po modré turistické značce, kousek pod vrcholem Zlatého chlumu, lze narazit na dva prameny. Spodní z nich je upravený a může nabídnout návštěvníkům odpočinek na lavičkách. Cedulka s letopočtem 1868 označuje dle informací z webu estudanky.eu rok renovace nedalekého Antonínova pramene I.

Web projektu Žij Jeseníky uvádí, že pověsti o léčivé moci vody z pramene kolují od nepaměti. Na počátku 20. století se zde zvažovalo vybudování sanatoria nebo lázní, které by využívaly léčivé vlastnosti a výhodnou polohu místa. První doložené písemné zmínky o Antonínově prameni pocházejí až z třicátých let 20. století, kdy odborníci zjistili, že voda je radioaktivní.

Současná měření potvrzují, že voda pramene by mohla být zařazena mezi léčivé přírodní vody. Přesnější a potvrzující měření jsou naplánována na jaro tohoto roku.

Fond knih Žij Jeseníky a Rychleby přispěl loni na podzim k oživení oblasti tím, že mimo jiné vyhloubil jezírko, ze kterého může zachycená radioaktivní voda působit na okolí. Letos je naplánováno položení nášlapných kamenů zobrazujících lidské a zvířecí stopy.

Tyto stopy budou odkazovat na tragický příběh mladé dívky, která zmrzla při cestě za radou k zázračnému lékaři, a zároveň na objevení pramene. „Od kostela v Nové Senince až k hranici s dnešním Polskem vedla původní, místy dodnes znatelná cesta, která směřovala kolem pramene nebo svatého obrázku na Rykowisko a odtud dále k lidským obydlím,“ vysvětlují nadšenci projektu.

Obrázek sv. Antonína na stromě nedaleko pramene je spojován s touto pověstí. Jednou o Vánocích mladá dívka z Kamienice umrzla při cestě za radou k zázračnému doktorovi. Po jejím zmrznutí nechali její příbuzní zhotovit obrázek sv. Antonína, brzy se o něm rozneslo, že je zázračný.

Léčivou moc místní vody opěvují i příběhy tradované mezi původními obyvateli, což dodává prameni na mystice a přitahuje stále více návštěvníků.