OSTRAVSKO

Spor o stavbu Černé kostky: Odborníci varují před rozhodováním na základě ceny

Výběr vítěze zakázky na stavbu Černé kostky v Ostravě, nového sídla Moravskoslezské vědecké knihovny, vyvolal kontroverze. Vítězné konsorcium Metrostav DIZ a OHLA ŽS čelí kritice ze strany konkurenčního konsorcia BBP Stavby a KAMI PROFIT, které podalo trestní oznámení kvůli podezřele nízké ceně.


Ostravská Černá kostka, plánované nové sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny a Centrum digitalizace, vědy a inovací, čelí sporům od chvíle, kdy byl vyhlášen vítěz veřejné zakázky na její stavbu. Podle tohoto výsledku se stala vítězným konsorciem firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Ale konsorcium BBP Stavby a KAMI PROFIT, které nabídlo nižší cenu a skončilo druhé, podalo na Moravskoslezský kraj trestní oznámení.

Odborníci varují, že snaha soutěžit pouze na základě nejnižší ceny může vést ke kompromisům v kvalitě. Robert Páleník, odborník na veřejné zakázky, vysvětluje, že cena jako jediné kritérium může být smysluplná pouze za předpokladu, že kvalita je předem zajištěna a verifikována. Poukazuje na to, že levné materiály a nekvalitní práce mohou nakonec projekt výrazně prodražit, což potvrdil i Robert Špalek, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT).

Oba odborníci tak zdůrazňují význam multikriteriálního hodnocení, což se v Česku zatím neděje dostatečně často. Tradiční model soutěžení „na nejnižší cenu“ v sobě nese mnoho rizik.

Ostravská radnice stojí v čele výběrové komise, kterou vede lidovecký náměstek hejtmana Lukáš Curylo, a čelí ostré kritice za svůj výběr vítěze. „Naše nabídka byla ze strany odborné komise podrobena téměř inkvizičnímu zkoumání. V mnoha případech nebylo vůbec jasné, odkud pocházejí pochybnosti komise, když údaje v nabídce byly zcela jasné,“ uvedlo konsorcium BBP Stavby a KAMI PROFIT k důvodům jejich trestního oznámení.

Oproti tomu krajští úředníci pevně státí za rozhodnutím komise. Miroslava Chlebounová, PR specialistka Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, uvedla, že zmiňovaná veřejná zakázka stanovovala kromě ceny také další klíčová kritéria, jako technickou, ekonomickou kvalifikaci a profesní způsobilost. Tvrzení, že firma s nejnižší cenou nesplnila požadovaná kvalifikační kritéria, bylo zohledněno i při možnosti dodatečného doplnění informací.

Z dostupných materiálů plyne, že konsorcium BBP Stavby a KAMI PROFIT nemá odpovídající kapacity a zkušenosti pro realizaci tohoto projektu v hodnotě necelé 1,3 miliardy korun. Tato dvě menší stavební firmy nedosahují požadovaného ročního obratu ani personálních kapacit potřebných k úspěšnému dokončení tohoto náročného projektu.

Příklad, jak by měly být veřejné zakázky ve skutečnosti hodnoceny, ukázala Technická správa komunikací v Praze při rekonstrukci Barrandovského mostu. Tam byla délka omezení stejnomocným kritériem stejně jako cena, což vedlo k výrazně kratší době prací. Národní strategie veřejného zadávání v ČR, schválená letos vládou Petra Fialy, zahrnuje nová kritéria udržitelnosti a ESG, která by měla být zohledněna v hodnocení veřejných zakázek.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že komplexnější přístup k hodnocení veřejných zakázek vede k dlouhodobě výhodnějším a kvalitnějším výsledkům. Tradiční český přístup by měl být proto co nejdříve modernizován, abychom se vyvarovali opakování podobných sporů a rizikových projektů v budoucnosti.