ZLÍNSKO

Rozhodnutí o koupi zámku Napajedla vyvolalo kontroverzi

V Napajedlích na Zlínsku vyvolalo jednání o koupi místního zámku bouřlivou diskusi. Zastupitelstvo odmítlo referendum, kde by občané rozhodli o koupi památky. Argumentovali neurčitými otázkami v návrhu. Místní obyvatelé touží po zpřístupnění zámku veřejnosti a sesbírali 1 300 podpisů za referendum.


Bouřlivou diskusi vyvolalo v Napajedlích na Zlínsku nedávné jednání místních zastupitelů, kde se řešila možná koupě zdejšího zámku. Zastupitelstvo nakonec jednoznačně odmítlo návrh na uspořádání referenda, ve kterém měli občané hlasovat o tom, zda si přejí, aby radnice památku odkoupila.

Zastánci referenda argumentovali, že tímto krokem zastupitelé vyslyší vůli občanů a otevřou cestu k jednání o koupi kulturní památky. Předsednictvo města však znejistělo kvůli neurčitém formulaci otázek v návrhu referenda. „Nemohli jsme rozhodnout jinak,“ tvrdí starosta Robert Podlas a odkazuje na právní analýzu, která neurčitost otázky potvrdila. „Projekt ale není mrtvý,“ dodal starosta, čímž naznačil, že se o možnosti koupě stále jedná.

Celá záležitost je pro místní citlivým tématem. Pozdně barokní zámek s parkem v centru města, který vlastní soukromý majitel, slouží zejména jako hotel a pro soukromé akce, což znamená, že je pro veřejnost přístupný jen částečně. Obyvatelé města touží po tom, aby radnice památku zpřístupnila veřejnosti a zformovali iniciativu, která volá po referendu. „Řada občanů si přeje, aby zastupitelé aktivně jednali o koupi,“ uvedla Kristýna Petříčková, mluvčí přípravného výboru k referendu, který pro svou podporu sesbíral přes 1 300 podpisů – zhruba pětinu oprávněných voličů.

„Napajedelský zámek byl po dlouhé dekády významnou součástí života zdejších obyvatel,“ zdůraznila Petříčková. „Byl trvale přístupný a sloužil jako kulturní a společenské centrum.“ Velký význam má pro místní i kvůli nedávnému skončení chovu koní v místním hřebčíně, což vnímali jako ztrátu jednoho z místních symbolů.

Jednání navíc zkomplikovala skutečnost, že soukromý vlastník zámku, který má sídlo v Singapuru, nabízí městu k prodeji nejen samotný zámek, ale celou společnost, která ho vlastní, za 133 milionů korun. Tento návrh vyvolal otázky ohledně nesplacených závazků společnosti, které přesahují devadesát milionů. „Momentální nabídka není pouze na koupi nemovitosti, ale celé společnosti, což má své rizika,“ podotkl místostarosta Vilém Skála.

Radnice již odkoupila jižní část zámeckého parku, kde se nacházejí městské objekty. „Pracujeme na přípravě projektové dokumentace k rekonstrukci divadelního sálu, loutkového sálu a sportovišť,“ uvedl starosta Podlas. Zároveň zdůraznil, že pracovní skupina jedná o dalších možnostech využití zbylé části zámku a areálu.

Situace Napajedel není zcela ojedinělá. V regionu se různá města snaží získat a revitalizovat významné budovy. Například Slavičín postupně opravuje dva získané zámky, aby se nestaly ruinami. Holešov před necelými dvaceti lety koupil zámek, který pomocí dotací proměnil v kulturní centrum.

Vývoj případného odkupu Napajedelského zámku a budoucí průchod postupu jeho využití bude nadále sledován jak místními obyvateli, tak zástupci města. Bude důležité monitorovat, zda se podaří nalézt výhodnější podmínky pro město a především naplnit přání občanů.