PRAHA

Praha 7: Obyvatelé jednoznačně odmítli zdražení parkovného v modrých zónách

Praha 7 Jasně Odmítla Zvýšení Ceny Ročního Rezidenčního Parkování

Celkem 8 319 občanů s trvalým pobytem v Praze 7, což je 27,4 % všech voličů, se zúčastnilo nedávné ankety zaměřené na problematiku rezidenčního parkování. Jedním z klíčových témat bylo, zda si občané přejí navýšit cenu ročního parkování nad úroveň stanovenou magistrátem. Výsledky ukazují, že 35,3 % hlasujících bylo pro ANO, zatímco 63,6 % hlasovalo proti navýšení.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) k výsledkům ankety uvedl: 'O principu parkování se musíme jako sousedé sdílející stejné ulice dohodnout. Jsme jediná městská část, která o problému parkování s občany otevřeně diskutovala, a nyní jsem jediný starosta, který obdržel skutečný mandát od voličů, jak reagovat na návrh magistrátu ohledně zdražení parkovného. Zdražovat nechceme.'

Anketa obsahovala kromě otázky ohledně samotného zdražení parkovného také další dvě otázky. Jedna z nich se týkala potenciální redistribuce prostředků získaných vyšším parkovným směrem k lidem, kteří neparkují v modrých zónách. Tento návrh měl za cíl uvolnit přeplněná parkovací místa. I v tomto případě se občané vyslovili proti návrhu v poměru 5498 hlasů ku 2191 hlasům.

Poslední otázka se zaměřila na konkrétní výši ceny, kterou jsou rezidenti Prahy 7 ochotni ročně platit za parkování. Občané měli na výběr tři možnosti: 7 200 Kč, 8 400 Kč a 9 600 Kč. Nejnižší cenu by zvolilo přes dva a půl tisíce občanů, prostřední možnost jen 572 obyvatel a nejvyšší cenu 1 436 hlasujících. Vysoké částky byly na seznamu možností na základě průzkumu, který ukázal, že až takové ceny mohou lidi přimět zvážit, zda se svým autem nezbavit.

Návrh parkovací novely počítá s rozdělením poplatku za stání na dvě složky, z nichž první stanoví magistrát a druhou si budou moci určovat městské části samostatně. V případě magistrátní složky se uvažuje o dvojnásobku současné částky, tedy o 2 400 korunách.