ZLÍNSKO

Poplatky na nové dálnici - starostové se obávají chaosu

Stát zavede poplatky na nové úseky dálnic od příštího roku, včetně D55 ve Zlínském kraji a D49 z Hulína do Fryštáku. Místní starostové vyjadřují obavy z možných dopravních komplikací v důsledku těchto poplatků.


Od příštího roku stát zavede poplatky na nové úseky dálnic. Ve Zlínském kraji se to bude týkat D55 z Babic do Starého Města a ze Starého Města do Moravského Písku. Zpoplatněn bude i úsek D49 z Hulína do Fryštáku, i když bude zatím končit v poli a jeho zprovoznění se po lednu tohoto roku zanedbatelně očekává.

Na dálnici D55 plánují silničáři dokončit 17 kilometrů nové trasy ještě letos, takže řidiči za ni budou platit od ledna 2025. Tento krok ale nepodporují všichni starostové okolních obcí. Obávají se, že kvůli poplatkům by někteří řidiči mohli raději volit cesty přes centra přeplněných obcí, což současnou dopravní situaci ještě zhorší. Další problém je, že na nové úseky dálnice nenavazují její pokračování.

S podobnými problémy se potýká i dálnice D49 z Hulína do Fryštáku. Termín jejího zprovoznění na konci letošního roku je stále nejistý, zejména poté, co soud na jaře zrušil pravomocnost stavebního povolení. Přesto je zahrnuta v seznamu dálnic, za něž budou motoristé od příštího roku platit. I tento úsek zakončený v poli bude mít dočasnou křižovatku, která umožní napojení na stávající cestu do Zlína.

Jan Jakovljevič z odboru komunikace ministerstva dopravy uvedl, že úsek bude zpoplatněn od jeho zprovoznění a označení dopravní značkou dálnice. Výjimky pro vozidla do 3,5 tuny se aplikují pouze ve specifických případech, které zde neplatí. Podle šéfa zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karla Chudárka může být dálnice zprovozněna ještě letos, i když soud rozhodl jinak.

Starostové obcí u D49 jsou především za to, aby byla dálnice co nejdříve dokončená, otázka zpoplatnění pro ně není tak zásadní. Starosta Fryštáku Pavel Gálík uvádí, že mnozí mají dálniční známky celoročně a zpoplatnění nepovažuje za problém, hlavně ať je dálnice hotová. Podobného názoru je i starosta Holešova Milan Fritz.

Naopak starostové z okolí D55 by dálnici zdarma preferovali. Starosta Huštěnovic Aleš Richtr se obává, že lidé na zpoplatněnou dálnici nenajíždí. Podle starosty Starého Města Martina Zábranského by se zpoplatnění mělo zavést až po propojení alespoň tří úseků dálnice.

Ministerstvo dopravy však na svém rozhodnutí trvá. Jakovljevič zdůrazňuje, že každé dálniční úseky odvádějí dopravu z center obcí. I když se někteří řidiči rozhodnou dálnici nevyužívat, poplatek není v kontextu celkových nákladů na provoz vozidla až tak významný.

Jednání se týkala i Otrokovic, kde je první část městského obchvatu zdarma a druhá zpoplatněná. Otrokovičtí zástupci usilovali o výjimku pro celý úsek, ale neuspěli. Ministerstvo dopravy se raději přiklání k rušení než k povolování nových výjimek.