VYSOČINA

Po deseti letech - Česko v červnu bez obav z extrémního sucha

Ve vrstvě půdy do hloubky čtyřiceti centimetrů už není sucho. Na začátku června odborníci z projektu Intersucho zaznamenali, že je to poprvé za posledních deset let, kdy v Česku není výrazné sucho. Lesníci potvrzují, že je tento fakt viditelný hned na první pohled, přičemž i vodohospodáři hlásí dostatek vody v řekách. Nicméně zvýšené teploty by mohly situaci opět zhoršit.

Zvýšenou hladinu vody je možné pozorovat třeba v lese u Křtin na Blanensku. „Normálně v toto období a v této části dne teče v potůčku jeden a půl až dva litry vody za vteřinu,“ popsal lesní hydrolog Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Petr Kupec.

Aktuálně je hladina potoka patnáct centimetrů nad přelivem, průtok až třináct litrů za vteřinu, což je pětinásobný nárůst oproti předchozím suchým létům. „Je vidět, že je v lese opravdu vlhko. Vegetace je zelenější a velmi vitální,“ potvrdil Kupec.

Slova lesníka potvrzují také klimatologové. Miroslav Trnka z projektu Intersucho uvedl, že poslední týdny bohaté na srážky nasytily půdu napříč Českem. „Například v jižních Čechách nebo na většině Moravy je půda téměř nasycená vodou do hloubky čtyřiceti centimetrů,“ vysvětlil bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

„V lesnictví díky tomu dobře odrůstají přirozené obnovy a výsadby, což se týká zejména dřevin s mělčími kořeny,“ dodal Kupec. Ovšem pro stromy a rostliny s hlubšími kořeny je situace náročnější. Vláha stále chybí v půdě do hloubky jednoho metru na některých místech Česka, zejména v Polabí nebo na pomezí kraje Středočeského, Pardubického a Vysočiny.

Vodní nádrže a řeky, alespoň zatím, drží plnou kapacitu...

Poslední srážky měly vliv na řeky, hlavně na jihu Moravy. Zatímco na Vysočině jsou průtoky poloviční, ve Veverské Bítýšce u Brna se situace stabilizovala a směrem na východ dosahují průtoky až desetinásobku běžného stavu.

Na jihu Moravy jsou toky aktuálně na 100 až 130 procentech běžného průtoku, což způsobuje plnost vodních nádrží v tomto regionu. „V uplynulých dnech jsme nemuseli výrazně vyprazdňovat zásobní prostory vodních nádrží. Očekáváme však, že v následujících měsících se může znovu projevit sucho,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Klimatologové jsou ve shodě. Předpovídají, že i když množství srážek zůstává v Česku relativně stabilní, vyšší teploty zvyšují odpařování, což způsobuje rychlejší vysychání přírody.