OLOMOUCKO

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu aktivit pro děti

V Olomouckém kraji je mnoho možností, jak zapojit děti do sportu. Mezi oblíbené patří fotbal, florbal, taneční kroužky a bojová umění jako aikido a judo. Rostoucí zájem je i o střelecké kroužky, gymnastiku, parkour a hobby horsing. Alternativou ke sportu jsou skautské a pionýrské oddíly.


V Olomouckém kraji mají rodiče a děti nepřeberné množství možností, jak zapojit své ratolesti do sportovních aktivit. Kromě tradičních sportovních oddílů, jako je Sokol, a přípravných sportovních kroužků, nabízejí střediska volného času řadu klasických i méně obvyklých sportů. Do popředí zájmu se dostávají nejen tradiční sporty, ale i nové, netradiční disciplíny.

Mezi oblíbené tradiční sporty patří fotbal, florbal, házená, atletika či badminton. Tyto kroužky obvykle přijímají 15 až 25 členů, v závislosti na kapacitě a druhu sportu. Alternativou jsou taneční a šachové kroužky, které jsou rovněž populární. „V tanečních kroužcích nabízíme široké spektrum stylů, od street dance přes americký step až po roztleskávačky,“ uvedla Blanka Mašková, ředitelka Střediska volného času Atlas a Bios Přerov.

Pokud dítě tíhne spíše k individuálním sportům, nabízí se možnost bojových umění, jako je aikido, judo, karate nebo kendo. Tyto kroužky jsou cenově dostupné, například kendo v Olomouci stojí zhruba tisíc korun na rok.

Vzestup netradičních sportů

V posledních letech však do popředí zájmu vystupují i méně obvyklé sporty. Parkour, populární mezi mladší generací, učí děti nejen fyzické zdatnosti, ale i strategickému myšlení při překonávání překážek. Podle Jana Valchaře ze Střediska volného času Doris v Šumperku se cena parkourových kroužků pohybuje mezi jedním až třemi tisíci korunami za rok, u specializovaných škol pak až čtyři tisíce za pololetí.

Rovněž hobby horsing, sport, který kombinuje gymnastiku s jezdeckými disciplínami, získává na popularitě, zejména mezi dívkami. V Prostějově si zájemkyně mohou tento netradiční sport vyzkoušet za 600 korun na rok, v olomouckém Domě dětí a mládeže pak za 900 korun.

Kroužky jako místo pro přátelství

Sportovní aktivity nejsou jen o fyzickém rozvoji. Děti zde navazují nová přátelství, což může být velkou motivací k pravidelnému navštěvování kroužků. „Pro mnoho dětí jsou kamarádi, které tam potkají, hlavním důvodem, proč do kroužků chodí,“ zdůraznil Valchař.

Vedle sportovních aktivit mají děti možnost vstoupit i do skautských či pionýrských oddílů, které jsou rozšířené po celém kraji a poskytují široký prostor pro rozvoj pomocí her a zážitků.

Olomoucký kraj tedy nabízí pestrou paletu aktivit, od tradičních sportů až po méně známé disciplíny, a to vše s důrazem na všestranný rozvoj dětí a mladistvých.