OSTRAVSKO

Obchody v malých obcích bojují o přežití: Pomocí mohou být dotace i nové bezobslužné prodejny

Prodejny v malých obcích čelí stále větším finančním potížím. Nízká kupní síla a rostoucí provozní náklady je tlačí k hranici přežití. Některé obce se tak rozhodly podpořit své místní obchody dotacemi a hledají nové způsoby, jak zajistit jejich udržitelnost, včetně bezobslužných prodejen.


Prodejny v menších obcích mají v posledních letech těžkou pozici. Především kvůli nízké kupní síle a rostoucím nákladům na provoz je stále obtížnější je udržet v provozu. V Moravskoslezském kraji proto byla v posledních třech letech na jejich podporu rozdělena částka 15,5 milionu korun. Letos je připraveno dalších 4 miliony na podporu těchto prodejen, které pro venkov často představují základní službu.

„Obecně je velmi složité provozovat prodejnu v obcích s méně než 500 obyvateli, a dokonce i v těch s počtem pod tisíc. Tento problém se za poslední roky výrazně zhoršil, protože provozní náklady rostou, zatímco kupní síla zůstává stejná,“ vysvětluje Lukáš Němčík, mluvčí skupiny Coop, která spravuje největší síť maloobchodních prodejen v malých českých obcích.

Aby se situace alespoň částečně zlepšila, zavedla skupina Coop ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu projekt Obchůdek 2021+, jehož cílem je podpořit prodejny v obcích do tisíce obyvatel. Tento program již podpořil také Moravskoslezský kraj.

„Podpora je určena obcím, kde funguje jediná prodejna s převahou potravinového sortimentu. Přihlásit se mohou i obce do tří tisíc obyvatel, pokud mají tisícovou místní část,“ vysvětluje Šárka Šimoňáková, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje. Podle ní se kraj snaží podpořit všechny, kdo splní podmínky programu.

Pro mnoho starostů je zachování prodejny otázkou kvality života v obci. Starosta Slatiny na Novojičínsku Luděk Míček říká: „Obchod je součástí základní infrastruktury obce. Pro starší obyvatele nebo matky s dětmi je často jedinou možností, kde si nakoupit.“

Podobnou situaci popisuje také Martin Hradil, starosta obce Holčovice na Bruntálsku, kde je jediná prodejna vzdálená sedm kilometrů. „Pro naše obyvatele je prodejna místem nejen pro nákup, ale i pro informace a sociální kontakty,“ dodává.

Zatímco v některých obcích, jako je Staré Město na Bruntálsku, zatím dotace nevyužili, i zde se snaží o udržení prodejny. „Odpustili jsme nájem, ale vysoké náklady na energie a práci jsou stále problémem,“ vysvětluje starosta Richard Šanda.

Aby pomohl situaci zlepšit, přišel Coop s řešením v podobě automatizovaných bezobslužných prodejen. Ty fungují 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V běžné pracovní době je obsluha zajištěna zaměstnanci, mimo tuto dobu si mohou zákazníci nakoupit sami. „Tržby z těchto prodejen pomáhají pokrýt provozní náklady a umožňují udržet obchody v provozu i v malých obcích,“ doplňuje Němčík.