BRNĚNSKO

Nápis „Okupanti, domů“ v Brně přežije díky Petru Feldovi

Petra Felda paměť se váže k nápisu „okupanti, domů“ v Merhautově ulici v Brně, který se objevil během sovětské okupace, když mu bylo osm let. Nápis byl několikrát přemalován, ale přežil až do sametové revoluce. Feld zajistil jeho zachování přes Institut paměti národa a Muzeum města Brna. Bude přidána mosazná deska s překladem a vysvětlením.


„Je tam napsané azbukou napsané ‚okupanti, domů‘,“ říká 64letý Petr Feld. Tento nápis je mu známý téměř celý život. V Merhautově ulici se objevil, když mu bylo pouhých osm let a do Brna přijeli okupační vojska. „Když jsem jednou ráno přišel do kuchyně, z rádia právě vysílali zprávy, jak se reportéři pohybovali z místa na místo, unikajíce před ruskými pronásledovateli. Tento moment mi navždy zůstal v paměti,“ uvedl Feld. Dále popisoval, jak ruský voják stál na rohu ulice a místní ženy se ho ptaly, proč vůbec přijel. On jim odpověděl, že nás přišel chránit před kontrarevolucí, na což ženy reagovaly, že tady žádná kontrarevoluce není, ať tedy odejde domů.

Feld si vzpomíná, že vzkaz někdo napsal na nízkou betonovou zeď, která tvoří plot před zahrádkami bytového domu číslo 77. „Během let nápisy přetírali proruští kolaboranti. Tento nápis nezůstal ušetřen a byl také přetřen,“ dodává pamětník. Vzhledem k jeho nízké poloze si ho ale málokdo všiml, a možná právě proto se nápis zachoval. Po sametové revoluci začal nápis opět vykukovat pod vrstvou barvy. „Lidé měli tehdy jiné starosti, tak jsem si řekl, že na to nebudu nikoho upozorňovat, aby to někdo náhodou nezničil,“ vysvětluje Feld svůj přístup.

Situace se však změnila loni, kdy si Feld všiml, že městská část dům opravuje. Obrátil se proto na Institut paměti národa, aby nápis zachovali. Institut byl velmi překvapen. „Je to možná poslední připomínka okupace z roku 1968, která zůstala ve veřejném prostoru,“ uvádí brněnský ředitel institutu David Butula.

Žádost nakonec přes různé osoby a instituce dorazila k Muzeu města Brna, jehož zaměstnanci nápis zakonzervovali. „Nápis jsme ošetřili penetrací, aby se zlepšil povrch omítky. Doufáme, že tato připomínka zůstane ve veřejném prostoru dlouho,“ říká ředitel muzea Zbyněk Šolc.

K nápisu bude také přidána mosazná deska. „Deska bude nápis překládat z ruštiny a zároveň vysvětlovat kontext. Bude tam mosazná pamětní deska a vysvětlující tabule,“ dodává Šolc. Dále vyzývá obyvatele Brna, pokud vědí o něčem podobném, aby kontaktovali muzeum.