
Patnáct žáků gastronomických oborů z různých středních škol na Vysočině vstoupilo do dalšího ročníku Gastroakademie. Šestice z nich bude během roku sbírat zkušenosti přímo v kuchyních vybraných partnerských restaurací, kde je čeká intenzivní odborná praxe.
Začal další ročník Gastroakademie, který letos nabídne speciální program pro patnáct budoucích šéfkuchařů.
První polovina programu a spolupráce s restauracemi
Letos se do intenzivní praxe nominovala šestice žáků z Gastro-technické střední školy Velké Meziříčí, Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.
V rámci programu si účastníci postupně vyzkouší ostrý provoz v partnerských restauracích, mezi něž letos patří: Jelínkova Vila Velké Meziříčí, Hotel Slávie Pelhřimov, jihlavské podniky Tři Knížata a Buena Vista, dále Hotel Fabrika Humpolec a Adam’s Bistro Třebíč.
Kraj Vysočina zajistí vybraným žákům nejen odpovídající profesní stejnokroj, ale také celou řadu vzdělávacích aktivit, které doplní běžnou školní výuku. Podle Jany Hadravové, která se na organizaci programu podílí, představuje Gastroakademie konkrétní podporu mladých talentů v jejich profesní dráze.
Další rozvoj a historický kontext
Gastroakademie však není jedinou příležitostí, jak se mohou žáci gastro oborů Kraje Vysočina realizovat. V minulosti se například podíleli na tvorbě vizuální podoby populární kuchařky Chytré recepty s chutí Vysočiny.
Žáci z krajských škol také pravidelně připravují občerstvení pro reprezentační akce Kraje Vysočina. Další vzdělávací aktivity je čekají už brzy – nejbližší z nich bude zaměřena na cukrářské dovednosti a určena bude nejen pro účastníky Gastroakademie.
Zdroj: REGIONVYSOCINA.CZ