LIBERECKO

Liberecké zastupitelstvo zpřísňuje hazardní regulace: Kasina mimo MHD, školy a úřady

Zastupitelé Liberce zpřísnili podmínky pro provozování hazardu

Liberecké zastupitelstvo tento týden rozhodlo o výrazném zpřísnění podmínek pro provozování hazardních her ve městě. Nová vyhláška stanovuje, že žádná nová kasina ani herny nesmějí vznikat v okruhu 200 metrů od terminálů městské hromadné dopravy a také v blízkosti ubytoven, azylových domů nebo nocleháren.

Opatření cílí na ochranu rizikových skupin obyvatel, přičemž zákaz se vztahuje i na okolí několika desítek domů, kde bydlí či se zdržují lidé závislí na hazardu. Současným provozovatelům kasin bude povoleno pokračovat v činnosti ještě dva až tři roky.

'Očekáváme, že během let 2026 a 2027, kdy se naplno projeví účinky nové vyhlášky, v Liberci zůstanou jen tři herny,' uvedl náměstek primátora Ivan Langr. Současní provozovatelé mají více než dva roky na to, aby se přizpůsobili novým podmínkám, dodal Langr.

Regulace hazardu začala v Liberci v roce 2011; tehdy bylo ve městě až 154 míst pro hazardní hry, což přinášelo do městského rozpočtu značné finanční prostředky. Nyní město z hazardu získává 28 milionů korun ročně, po zpřísnění vyhlášky však tento příjem klesne na přibližně devět milionů korun.

Nová vyhláška rovněž obsahuje opatření zaměřená na ochranu sociálně slabších obyvatel a mladistvých. Nebude možné otevřít hernu v okruhu 150 metrů od základních a středních škol a také 200 metrů od veřejných úřadů, jako je úřad práce nebo krajský úřad.

'Nezakazujeme kasina, ale vytváříme prostředí, kde je chceme mít, a kde ne,' vysvětlil Langr. Původní verze vyhlášky byla podle magistrátu příliš mírná a také ministerstvo vnitra ji označilo za diskriminační. Přepracovaná verze nyní splňuje všechna kritéria a je mnohem přísnější vůči provozovatelům heren.

Nová pravidla se snažila zavést i určité ochranné zóny. Opoziční zastupitel Josef Šedlbauer zdůraznil, že nově přidali kritérium pro okruh kolem terminálu MHD Fügnerova, který je podle něj hazardem nejvíce ohrožen, protože se tam soustřeďuje největší množství lidí.

Ne všichni zastupitelé však pro novou vyhlášku hlasovali. Opoziční zastupitel Martin Hoza se postavil proti s argumentem, že změna vyhlášky nezasáhne hráče na internetu. Nicméně pro přísnější regulaci hazardu nakonec hlasovalo 27 z 34 zastupitelů.

Liberec tak sice přijde o část příjmů z hazardních her, ale město věří, že tato opatření výrazně přispějí k ochraně svých obyvatel, zejména těch z nejohroženějších skupin.