LIBERECKO

Liberecká zoo otevírá expozici tropických ještěrů: vzácní gekoni a obří chameleoni

Liberecká zoo otevřela novou expozici tropických ještěrů. Obsahuje deset terárií s vzácnými druhy gekonů a jedním z největších chameleonů světa. Expozice představuje ohrožené a endemické druhy, které jsou ve světových zoo vzácné. Moderní vybavení terárií napodobuje přirozené prostředí.


Liberecká zoologická zahrada se hrdí novou expozicí tropických ještěrů. V této nové sekci mohou návštěvníci obdivovat deset terárií různých velikostí, která skrývají vzácné druhy gekonů i jednoho z největších a nejbarevnějších chameleonů na světě.

Mezi novými obyvateli expozice najdeme druhy jako elsumy, anolis, dásie, ploskorep nebo zmíněného chameleona. Tito exotiční ještěři jsou ve světových zoologických zahradách vidět jen zřídka, neboť mnohdy patří mezi ohrožené endemické druhy žijící na malém území a čelící hrozbě vyhubení.

'V květnu jsme otevřeli expozici exotických žab a díky jejímu úspěchu jsme se rozhodli pokračovat s novými terárii a tentokrát zaměřenými na ještěry. Vybírala jsem zejména ohrožené, ale i jinak atraktivní druhy. Chceme zajistit jejich kvalitní chov a rozmnožení i v budoucnosti,' uvádí zooložka a kurátorka chovu plazů a obojživelníků Petra Hnidová.

Nová expozice je přesným zrcadlem pečlivého výběru. Sedm z deseti terárií již nyní obývají gekoni z tropických oblastí po celém světě, mezi nimi například gekon modrý, kterého je považováno za jednoho z nejohroženějších gekonů na světě, atraktivně zbarvený gekon psychedelický z Vietnamu nebo tři druhy felsum z Madagaskaru. Nechybí ani mistr kamufláže ploskorep Henkelův.

Do měsíce se k této společnosti připojí kriticky ohrožený gekon z karibského ostrůvku Union. Návštěvníci dále uvidí karibského ještěra anolise mramorovaného či smaragdově zbarvenou dásii z jihovýchodní Asie. Největší terárium pak náleží chameleonovi pardálímu, který se pyšní titulem jednoho z největších a nejbarevnějších chameleonů na světě.

'Všechna terária jsou moderně vybavená a zahrnují umělé liány, korkové větve, imitace skály a stromů, včetně živých tropických rostlin a mechů. Osvětlení, ventilátory a rosící trysky jsou napojené na časové spínače, aby co nejvěrněji kopírovaly přirozené podmínky,' popisuje Hnidová.

Budování nové expozice stálo přibližně milion korun, přičemž většinu finančních nákladů pokryly sponzorské dary. S tímto novým zařízením se liberecká zoo může pochlubit již 17 druhy exotických ještěrů.

Zoo Liberec se zapojuje i do ochrany ohrožené přírody, zejména v rámci kampaně EAZA s názvem Vietnamazing!, která se zaměřuje na ochranu vietnamské fauny. Liberecká zoo dlouhodobě chová i jiné ohrožené druhy, jako je gibon bělolící či bažant Edwardsův.

'Podobně jako jsme byli vedoucím subjektem kampaně Silent Forest na ochranu zpěvných ptáků Indonésie, nyní přispíváme k dosažení cílů kampaně Vietnamazing!,' podotýká ředitel zoo David Nejedlo.

Liberecká zoo je též zapojena do projektu Kimboza forest gecko project zaměřeného na ochranu gekona modrého v jeho přirozeném prostředí Afriky. Cílem je zachování jeho přirozeného habitatu a zamezení nezákonnému odlovu.