LIBERECKO

Liberecká zoo oslavuje přírůstek číslo 27 mezi orlosupy, tentokrát míří do španělských hor

Zoologická zahrada v Liberci se už v roce 2002 připojila k mezinárodnímu záchrannému programu, který má za cíl návrat ohroženého orlosupa bradatého do volné přírody. Získala tehdy svůj původní pár dravců, kteří jsou dnes již téměř čtyřicet let staří. Od té doby se v zoologické zahradě vylíhlo už 27 mláďat, z nichž 12 bylo vypuštěno na několika různých místech v evropských Alpách a ve dvou španělských pohořích.

Orlosupi bradatí se obvykle vypouštějí do volné přírody ve věku tří měsíců, kdy ještě nejsou schopni letět. Tento interval umožňuje, aby si na nové prostředí zvykl, čímž se zvýší šance na jejich úspěšné začlenění do ekosystému. Ochránci přírody proto do předem připraveného hnízda vkládají až dvě mláďata, aby se necítila opuštěná a mohla se vzájemně motivovat. Během prvních týdnů se pak starají o jejich přikrmování, dokud se mláďata nenaučí sama najít potravu.

V letošní hnízdní sezóně liberecká zoo oslavila narození dvou mláďat orlosupa bradatého. První z nich zůstane v zoologických zahradách na doporučení mezinárodního koordinátora chovného programu jako posila pro další chov. Druhé mládě, samička, kterou pečoval mladší chovný pár, bude vypuštěna do volné přírody.

Jejím novým domovem se stane španělské pohoří Maestergo. Před vypuštěním do volné přírody však stráví nějaký čas ve specializovaném centru Centro de Cría Guadalentín u španělské Cazorly v Andalusii, kde dostane satelitní vysílačku pro sledování pohybu. Rovněž bude označena identifikačním kroužkem a některé její letky budou obarveny, aby byla lépe rozpoznatelná.

Program na návrat orlosupů bradatých do evropské přírody patří mezi nejúspěšnější mezinárodní záchranné projekty. Podílí se na něm více než 35 evropských zoologických zahrad včetně Zoo Liberec, Světový fond na ochranu přírody a specializované záchranné stanice. Od vzniku programu v roce 1978 bylo do volné přírody Evropy vypuštěno více než 300 mláďat, z nichž 12 přišlo na svět právě v liberecké zahradě.

Přestože byli orlosupi bradatí na začátku 20. století v jižní Evropě a Alpách vyhubeni, nyní se jejich populace úspěšně rozšiřuje a sami se reprodukují, což je důkazem úspěšnosti a významu tohoto programu.