LIBERECKO

Liberecká Dubice: Radar odhalil téměř 70 % řidičů překračujících rychlost

Liberecká ulice Dubice, kde již více než dva měsíce funguje rychlostní radar, je místem s vysokou dopravní intenzitou. Denně tudy projede zhruba čtyři tisíce automobilů, což v měsíčním součtu činí přibližně 120 tisíc vozidel. Rovná silnice šoféry svádí k rychlé jízdě, a tisíce z nich za to již zaplatily pokutu.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka dřívější informativní měření odhalila, že rychlost na této ulici překračovalo okolo 80 tisíc aut měsíčně. Radar zde byl umístěn právě kvůli tomu, že dopravní předpisy zde porušuje téměř 70 % projíždějících řidičů. „Ano, že nebyl radar v Dubici viditelně označený, mě také rozzlobilo. Zákon to sice nenařizuje, ale podle mého názoru je správné to udělat. Proto jsem dodatečně požádal příslušné úředníky, aby tam odpovídající ceduli nainstalovali,“ uvedl Zámečník.

Řidiči byli další věcí rozhořčeni, a to přísnými kritérii pro udělení pokuty. Kritizují zejména skutečnost, že jsou penalizováni za minimální překročení rychlosti, tedy již za rychlost 51 kilometrů v hodině. „Radar je certifikovaný podle metrologického ověření stejně, jako se certifikují například benzinové pumpy. Radar pracuje podle fyzikálních pravidel, vypočítává úsekovou rychlost,“ uvedl Zbyněk Vavřina, vedoucí odboru vnitřních věcí libereckého magistrátu.

Podle Vavřiny má radar odchylku tři kilometry, což znamená, že pokuta za 51 kilometrů v hodině ve skutečnosti znamená, že řidič jel 54 km/h. Tachometry už z výroby ukazují vyšší hodnoty než ve skutečnosti, takže na tachometru může být až 58 km/h. „Tohle bylo jedno z přání osadních výborů a pokud se tyto věci povolují, tak musí být povolení od policie, a když neexistuje důvod pro to měření, tak to nikdo nedovolí. A ty důvody byly jasně prokázány,“ dodal náměstek primátora Adam Lenert.

Primátor Zámečník zdůrazňuje, že radar má především zvýšit bezpečnost na silnicích. Od jeho instalace provoz na ulici Dubice skutečně zpomalil. Zatímco v dubnu bylo registrováno 14 240 přestupků, v květnu jejich počet klesl na 5 550. „Naším cílem je, aby pokutu nikdo neplatil. Jde nám především o bezpečnost a dodržování pravidel,“ poznamenal Zámečník.

Liberec plánuje instalaci dalších deseti informativních radarů v rámci zvyšování bezpečnosti na silnicích. „Plánujeme je umístit například na Hejnickou ulici v Krásné Studánce, kde nás o to žádali tamní obyvatelé kvůli vysokému počtu řidičů, kteří překračují povolenou rychlost. Někteří tam jezdí klidně i přes 90 km za hodinu. To je nepřípustné,“ uzavřel primátor.