BUDĚJOVICKO

Kvetoucí louky podél D4?

Společnost Via Salis plánuje osázet nově budovanou dálnici D4 mezi Pískem a Příbramí kvetoucími loukami. Skauti z regionu se podíleli na sběru semínek místních rostlin. Louky budou vyžadovat specifickou údržbu, aby se ochránil život v nich. Iniciativa podporuje biodiverzitu a přispívá k ozdravení krajiny.


„Pevně doufám, že když budeme mít příznivé počasí a podmínky, tak příští rok už tady podél dálnice poroste spousta barevných kytiček,“ říká Daniela Pedret, mluvčí společnosti Via Salis. Tato společnost koordinuje stavbu nového úseku dálnice D4 mezi Pískem a Příbramí.

„Stojíme v zářezu nad Milínem a támhle naproti je loučka, kterou nazýváme pracovně skautská. Skauti z regionu sbírali semínka lokálních rostlinek, kytičky a bylinky, takže jsme jim vyčlenili kus loučky,“ dodává Pedret.

Kvetoucí louky mají být podél celé dálnice. „Představte si všechny zelené plochy, které vidíte z auta, když jedete. Dohromady je to 40 tisíc metrů čtverečních,“ říká mluvčí Via Salis.

Údržba luk kolem dálnice bude vyžadovat specifické postupy. „Bude to specifické tím, že tu posekanou trávu budeme muset sbírat, abychom ochránili život v té louce i louku jako takovou,“ potvrzuje Ondřej Vašek, manažer provozu a údržby Via Salis Operations.

Podle entomologa Vladimíra Huly z Mendelovy univerzity v Brně mohou plochy s kvetoucími rostlinami přilákat nejen motýly, ale třeba také včely, brouky a kobylky. „Naše krajina je, když to řeknu lidově, v háji. Máme ji hodně zničenou, buď příliš intenzivně obhospodařenou, nebo vůbec. Nemáme meze a podobně, a přesně to můžeme vytvořit okolo dálnice. Pro hmyz jsou ty plochy dostatečně velké k tomu, aby tam mohla přežívat populace, takže vzniknou úplně nové biotopy pro druhy, které v krajině nemají prostor,“ vysvětluje Hula.

Na přípravě směsi rostlin se podílela i jihočeská pobočka Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Na stráních kolem nového úseku dálnice D4 by měly kvést například štírovníky, úročníky nebo kopretiny.

Péče o přírodu a krajinu podél dálnic se stává stále důležitějším tématem, které nejen že podporuje biodiverzitu, ale také zkrášluje cesty pro řidiče. Iniciativy jako tato mohou přispět k ozdravení naší krajiny a vytvoření nových životních prostor pro různé druhy hmyzu.