BRNĚNSKO

Jihomoravský filmový fond slaví 6 let. Podpořil 70 projektů

Jihomoravský filmový nadační fond slaví šesté výročí. Podpořil přes 70 projektů, poskytl více než 70 milionů korun. Mezi podpořené filmy patří "Sucho" a "Aristokratka ve varu".


Jihomoravský filmový nadační fond slaví šesté výročí svého úspěšného fungování. Za tuto dobu podpořil přes 70 filmových a seriálových projektů, přičemž poskytl finanční prostředky ve výši více než 70 milionů korun. Mezi podpořené filmy v letošním roce patří například 'Sucho' a 'Aristokratka ve varu', z minulých let pak filmy jako 'Zátopek', 'Nabarvené ptáče', 'Il Boemo' nebo seriál 'Podezření'.

Filmařům je stanovena podmínka utratit veškeré prostředky získané od fondu přímo v regionu. Na začátku šly peníze především na catering a ubytování, dnes však stále více směřují i k financování filmových profesionálů a pomocných profesí. Díky tomu tak filmový průmysl získává v Jihomoravském kraji nový impuls, což se odráží i v navýšení utracených částek – filmové štáby zde obvykle vynaloží dvojnásobek až trojnásobek obdržené podpory.

Zástupce fondu nyní čeká rozhodování o dalších projektech, které mají být podpořeny. Podle Ivany Košuličové z městské filmové kanceláře v Brně se v letošní výzvě přihlásilo 45 projektů. Správní rada bude vybírat projekty na základě kriterií, jako je obsahové či tematické propojení s jihomoravským regionem. Z celkového počtu se běžně vybere 10 až 12 projektů, ale například v loňském roce bylo podpořeno 20 projektů, protože žádaly o menší částky.

Se vzrůstajícím zájmem filmových produkcí do regionu míří více českých filmových štábů, zahraniční zatím zřídka. Nicméně v letních prázdninách plánuje společnost Disney natáčení nového projektu v Brně, a to bez finanční podpory kraje. Disney zatím drží v tajnosti, co přesně a kde bude natáčet.

Zástupci fondu by rádi postavili ve městě filmové ateliéry, což je idea, která je zatím ve fázi počátku. Takové zázemí by bylo pro filmové štáby velmi přínosné. Další projekt na podporu audiovizuálního průmyslu se týká podcastů, tedy zvukových pořadů dostupných prostřednictvím internetu. Od června mohou autoři žádat o dotace na výrobu fikcí, dokumentů či investigativní žurnalistiky. Fond mezi zájemce rozdělí 750 tisíc korun a lhůta pro podání návrhů končí na konci září.

Košuličová upozorňuje, že podcasty se stále častěji stávají základem pro vznik filmů nebo seriálů. Příkladem v Česku je projekt 'Matematika zločinu'.