LIBERECKO

Jablonec nad Nisou postaví nové městské muzeum do roku 2030

Jablonec nad Nisou plánuje vybudování městského muzea do roku 2030. Současná expozice Muzea skla a bižuterie nedostačuje k plnému zobrazení městské historie. Muzeum by mělo vzniknout v Domě národopisců a okolí kostela sv. Anny.


 Město Jablonec nad Nisou je na cestě k uskutečnění dlouholetého ambiciózního plánu – vybudování vlastního městského muzea. Podle městských představitelů v současném Muzeu skla a bižuterie sice existuje malá expozice věnována městu, tato však zdaleka nevyčerpává potenciál historického odkazu a nedokáže poskytnout úplný obraz jeho dějin. Ve strategickém plánu pro období 2021–2030 je vybudování městského muzea klíčovým cílem.

„Současná expozice Muzea skla a bižuterie jen částečně pokrývá historický příběh Jablonce nad Nisou. Naším cílem je vytvořit prostor, který bude komplexně vyprávět historii města,“ uvedla Jana Hamplová, náměstkyně pro oblast humanitární. O tom, co přesně bude součástí sbírek nového muzea, se však stále jedná. „Momentálně pracujeme na přesném zaměření expozic,“ dodala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Město plánuje výstavbu muzea v příštích letech, přičemž nejzazší termín dokončení je stanoven na rok 2030. Ideálním místem pro nové muzeum je budova bývalé fary, dnes známá jako Dům národopisců Jany a Josefa V. Scheybalových, spolu s okolím kostela sv. Anny. Odhadované náklady na tento ambiciózní projekt činí přibližně třicet milionů korun, přičemž město se zavazuje přispět nejméně dvaceti procenty potřebné částky.

Část financování chce město získat i prostřednictvím dotací. Pokud bude žádost o dotaci úspěšná, mohlo by být získáno až čtyřiadvacet milionů korun. Realizace expozice a potřebné stavební úpravy jsou klíčovými součástmi projektu. „Žádost o dotaci bude podána do programu Interreg Česko – Polsko, přičemž výsledky očekáváme letos v září,“ uvedla Hamplová.

Organizace Kultura Jablonec, která posílila přeshraniční spolupráci, hraje významnou roli v získávání finančních prostředků z programu Interreg. Polského partnera, organizaci Fundacja Kuźnia ze Zhořelce, se podařilo najít díky intenzivní spolupráci mezi městy. „Společně s polským partnerem se nám podařilo navázat silnou spolupráci, což výrazně přispěje k úspěchu projektu,“ dodala Hamplová.

Při přípravách na realizaci muzea bylo klíčové vybrat kvalitní tým, který zajistí nejen potřebné stavební úpravy, ale také vytvoří celkovou scénografii expozic. „Kancelář architektury města vyhlásila soutěž mezi čtyřmi týmy na základě jejich referencí. Vítězný návrh předložilo architektonické studio Schwestern,“ informoval Jakub Chuchlík, náměstek pro rozvoj a digitalizaci.