BRNĚNSKO

Digitální revoluce pohřebnictví. Brno a Břeclav vpřed!

Pohřebnictví v Česku prochází digitální revolucí. Mnohá města, například Brno či Břeclav, již na digitální pasportizaci hrobů přešla. Tento proces zjednodušuje správu hřbitovů, umožňuje návštěvníkům snadno najít hroby a správcům efektivněji pracovat.


Pohřebnictví v Česku prochází digitální revolucí. Podle zákona je každá radnice povinna zajistit řádnou správu pietního místa. To, zda se drží tradičních papírových metod, nebo přechází na moderní digitální pasportizaci, však závisí na konkrétní obcích. V Brně tento proces začal již v roce 2013 a dnes je kompletní pro všechny civilní hroby. Pracuje se na digitalizaci vojenských a válečných hrobů.

Moderní technologie umožňují návštěvníkům hřbitovů snadněji najít místo posledního odpočinku jejich blízkých. Přes aplikaci lze přesně lokalizovat hledaný hrob, zjistit, kdo tam spočívá, nebo zobrazit volná místa. Kromě toho je možné prostřednictvím systému Brno iD například prodloužit nájemní smlouvu, objednat zahradnické práce či výzdobu hrobu na speciální příležitosti, jako jsou Dušičky nebo narozeniny, uvádí mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Interní systémy pro správu hřbitovů obsahují detailní informace nejen o hrobech, ale také o zeleni a mobiliáři. Tyto údaje jsou k dispozici správcům hřbitovů, což usnadňuje jejich práci. V Břeclavi je digitalizace všech čtyř hřbitovů kompletní už druhým rokem. Mapový přehled zobrazuje volná hrobová místa modrou barvou a čestné hroby červeně. Kliknutím na konkrétní místo se zobrazí informace o rozměrech, typu hrobu, trvání nájmu a fotografie, dodává Ivana Solaříková z Městského úřadu Břeclav.

V jiných městech, jako je Blansko, Hodonín nebo Znojmo, digitalizace pro veřejnost zatím chybí. U správců hřbitovů však lze získat veškeré potřebné informace osobně a zdarma. Správci hřbitovů navíc provádějí i administrativní úkony, jako jsou přepisy nájemců hrobových míst nebo odpovědi na dotazy právníků při řešení dědických řízení, připomíná mluvčí znojemského městského úřadu Pavel Kovařík.

Digitalizace hřbitovů zjednodušuje nejen práci správců hřbitovů, ale také administrativu spojenou s nájmy hrobových míst. V Otnicích na Vyškovsku starosta Pavel Mezuláněk (KDU-ČSL) uvádí, že nový digitální pasport hřbitova je velmi přehledný a interaktivní. Podobné zkušenosti mají i v Telnici. Místostarostka Bohumila Hrazdírová (TOP 09) vyzdvihuje včasné zasílání upozornění na končící nájemní doby emailem.

Genetik a nakladatel Ivo Sperát, který se více než dvacet let věnuje tvorbě rodokmenů, oceňuje digitalizaci hřbitovů. „Digitalizace šetří čas, protože nemusím navštěvovat hřbitovy, když hledám některá data,“ vysvětluje Sperát. Nicméně dodává, že digitalizace nenahradí kompletní sestavení rodokmenů, protože většina náhrobků obsahuje informace maximálně o dvou až třech generacích.

Detailní letecké snímky jsou základem pro tvorbu pasportů hřbitovů. „Provádíme geodeticky přesné zaměření hrobových míst pomocí ortofotomap s rozlišením jeden centimetr na pixel,“ uvádí Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis. Podle ní je ideální spojit digitalizaci hřbitovů i se záznamy o zeleni a mobiliáři, což poskytuje komplexní informace pro plánování údržby a rozvoje hřbitovů.