BUDĚJOVICKO

Budějovice čistí město: 30 nelegálních billboardů pryč

Českobudějovická radnice najala externí firmu na odstranění nelegálních billboardů, aby zlepšila estetiku veřejného prostoru a bezpečnost dopravy. Během víkendu odstranili 30 billboardů z hlavních tras města.


Ve snaze zlepšit estetickou kvalitu veřejného prostoru a zvyšování bezpečnosti dopravy, se radnice v Českých Budějovicích rozhodla najít soukromou firmu, která se specializuje na odstranění nedovolených reklamních ploch. Akce se uskutečnila o víkendu, kdy bylo z hlavních tras města odstraněno celkem 30 billboardů.

Michal Šebek, náměstek primátorky, potvrdil, že akce bude pokračovat: „V tomto rozsáhlém projektu hodláme pokračovat i v budoucnosti.“ Tým dělníků zaměřil své úsilí na strategická místa, jako jsou silnice na Dlouhé louce, mezi sídlišti Vltava a Máj, a také na ulicích Strakonická a Lidická. Díky těmto krokům zmizela z veřejného prostoru asi pětina nelegálních billboardů, které se v současné době počítají na přibližně 150 kusů.

„Je frustrující, že to vypadá jako záležitost města, ale často se jedná o komunikace Jihočeského kraje nebo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Každý vlastník si však musí řešit své pozemky samostatně,“ konstatoval Šebek.

Souběžně s touto akcí započal i krajský úřad s odstraňováním reklam kolem regionálních silnic. Krajské komunikace od nelegálních poutačů čistila Správa a údržba silnic Jihočeského kraje (SUS JK) hlavně kolem silnice II. třídy na Okružní ulici. Podle ředitelky SUS JK Andrey Jankovcové byly akce zaměřené na jednorázové odstranění většího množství těchto nelegálních zařízení. Varovné dopisy a povzbuzení vlastníků k samoodstranění byly důležitou součástí této strategie, aby se předešlo konfliktním situacím.

„Současná legislativa jednoznačně umožňuje odstranění nelegální reklamy vlastníkem pozemku, avšak bez poškození jejích konstrukcí. Tyto musí být následně uskladněny na tři měsíce a majitelé musí mít možnost si je vyzvednout. Poplatky za tuto službu se pohybují od 10 do 45 tisíc korun,“ dodala Jankovcová.

Vyjasnění právní situace a zlepšení dopravní bezpečnosti je dlouhodobou výzvou nejen pro Budějovice. Příkladem je i město Písek, kde se problém krajských a státních parcel řeší podobným způsobem. „Reklamní poutače často zakrývají výhledy do křižovatek a ohrožují chodce i řidiče,“ zdůraznil místostarosta Josef Soumar. Vedení města Písek se snaží na nelegální poutače pravidelně upozorňovat s nadějí, že se situace zlepší.

Odpovědnost za odstranění nelegální reklamy především leží na bedrech majitelů pozemků, ať už se jedná o městské úřady nebo soukromé vlastnictví. Cílem je společně usilovat o lepší a bezpečnější veřejný prostor nejen v Českých Budějovicích, ale v celém Jihočeském kraji.