KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Na podnikatelské inkubátory získalo město dotaci 50 milionů (TV Západ)

Více než padesát miliónů korun z evropského programu PHARE získala sokolovská radnice na projekt podnikatelského inkubátoru. Ten má, jak jsme vás již informovali, vyrůst mezi ulicemi Vítězná a Husitská.


Podnikatelský inkubátor je soubor unifikovaných výrobních hal, který chce město po jeho dokončení pronajmout za výhodných podmínek začínajícím podnikatelům. Řadová stavba bude přitom sloužit také jako protihluková stěna mezi silnicí a vznikající vilovou čtvrtí.

„Je to v podstatě objekt o ploše zhruba 3000 metrů čtverečních. Tento objekt se skládá ze šesti staveb. Většina těchto staveb má ještě jedno patro kolem 2000 metrů čtverečních,“ přiblížil místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Celkové náklady na vybudování inkubátoru vzejdou až z výběrového řízení, které sokolovská radnice vypíše. Už dnes je ale zřejmé, že získané evropské prostředky pokryjí jejich podstatnou část.

„Samozřejmě vám to neřeknu úplně přesně a úmyslně, protože nechci, aby, až bude výběrové řízení, se firmy podle tohoto čísla orientovaly. Takže jenom trošičku naznačím. Ta stavba by měla stát něco mezi 70 až 90 miliony korun,“ prozradil místostarosta. 

Prostřednictvím inkubátoru chce město pomoci začínajícím podnikatelům, kteří zatím marně hledají vhodné výrobní prostory. Ty by přitom mohli získat za cenu výrazně nižší, než je komerční pronájem.

„Můžeme říci, že zatím rozhodnutí nepadlo. My jsme požádali místní podnikatele, kteří mají sdružení, aby nám k tomu řekli svůj názor. Zároveň požádáme naši komisi rozvoje a dle těchto stanovisek potom Rada a Zastupitelstvo rozhodne,“ komentoval procesní kroky Dvořák. 

Inkubátor, ve kterém by podle odhadů mohla najít práci zhruba stovka lidí, bude určen pro podnikatele z oblasti služeb a drobné výroby.

„Je to pro drobnou výrobu. Když to, v podstatě zkrátím, je to pro výrobu, která nebude hlučet,“ dodal místostarosta Jaromír Dvořák. 

Pokud vše půjde bez komplikací, tak by výstavba měla začít v příštím roce. Zhruba v srpnu roku 2006 by pak inkubátor měl být dokončen.