ÚSTECKO

Zoopark oplakává tuleň Kaška: milovaná ikona nás opustila

V chomutovském zooparku byl uspán oblíbený tuleň Kašek kvůli vážným zdravotním problémům, které se zhoršily. Vedoucí zoologie Miroslav Brtnický uvedl, že Kašek už nebyl aktivní, nepřijímal potravu a měl problémy s oběhovým systémem.


V chomutovském zooparku se stalo velké smutné události, když ve středu ráno došlo k uspání oblíbeného tuleně jménem Kašek. Jeho zdravotní problémy se v posledních týdnech výrazně zhoršily, a proto bylo nutné přistoupit k tomuto nevyhnutelnému kroku.

„Kašek už nebyl aktivní, téměř nepřijímal potravu a kvůli selhávání oběhového systému se už nedokázal ani potápět,“ vysvětlil vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Ředitelka zooparku Věra Fryšová přiznala, že ztráta tohoto tuleního veterána silně zasáhla celý tým. „Zpracováváme to těžko, je to přirozený běh života v zoologické zahradě, ale přesto je to velmi bolestivé,“ uvedla.

Kašek byl velkou atrakcí nejen pro chovatele, ale i pro návštěvníky, kteří ho často obdivovali při komentovaném krmení. „Skončila éra Kaška, ikony našeho zooparku,“ řekla chovatelka Marcela Horáčková. Její kolegyně Monika Jarošová dodala, že byla s Kaškem až do posledních chvil. „Ta ztráta se nedá slovy popsat,“ přiznala se slzami v očích.

Kašek se dožil úctyhodného věku. Podle informací zooparku byl nejstarším samcem tuleně kuželozubého v evropských zoologických zahradách. „Ještě loni v březnu oslavil své čtyřicáté narozeniny. Jsme rádi, že jsme mohli být součástí jeho života,“ připomněla Fryšová.

V chomutovském zooparku prožil Kašek celkem osmadvacet let a zplodil osm potomků. Jeho poslední potomek jménem Tomina žije v Chomutově dodnes, stejně jako její matka Kruope. Kašek se narodil v roce 1983 v Polsku, kde ho jako osiřelé mládě našli rybáři na pobřeží Baltského moře. Po krátkém pobytu v záchranné stanici byl převezen do Zoo Katowice, odkud v třinácti letech přišel do Chomutova.

4. června 2023 byla tato smutná zpráva zveřejněna a dotkla se mnoha lidí, kteří měli možnost Kaška poznat. Všichni zúčastnění nesou jeho ztrátu velmi těžce, protože Kašek byl skutečnou ikonou chomutovského zooparku.