OSTRAVSKO

Zoo Ostrava utratila starší medvědici kvůli zdravotním problémům

V Zoo Ostrava museli utratit starší medvědici kvůli zdravotním problémům. Medvědice se narodila v Gdaňsku v roce 1989 a do Ostravy byla převezena ve dvou letech.


V Zoo Ostrava byla starší medvědice utracena kvůli zdravotním problémům. Medvědice se narodila 16. ledna 1989 v Zoo Gdaňsk a do Ostravy byla převezena ve svých dvou letech. S postupujícím věkem se u ní začaly projevovat zdravotní komplikace, zejména problémy s pohybovým aparátem. „V přírodě se tito medvědi dožívají sotva dvaceti let,“ vysvětlila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Medvědice až do roku 2010 obývala se svým partnerem jeden z původních betonových výběhů uprostřed zoo, kde dnes stojí velké hřiště. Poté byli oba medvědi přestěhováni do nového expozičně-chovatelského komplexu 'Žitvín'. „Pro medvědy to znamenalo obrovskou změnu – malý betonový výběh byl nahrazen téměř hektarovým lesním výběhem s mnoha přírodními úkryty a vodní plochou, kterou medvědice hojně využívala,“ popsala Nováková.

Spolu s medvědy se do nových prostor přestěhovala také skupina hulmanů posvátných. „Společné soužití medvědů a opic probíhalo od začátku bez problémů,“ doplnila mluvčí.

V Ostravě nyní zůstal jen samec, narozený v roce 1996. „Tento samec byl do ostravské zoo přivezen po úmrtí své partnerky v roce 2014,“ uvedla Nováková.

Současnou situaci osiřelého medvěda řeší zoologové ve spolupráci s koordinátorem evropského chovatelského programu. V zoologických zahradách sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA) žije pouze padesát jedinců, přičemž většina populace je již poměrně stará. „Za posledních dvanáct měsíců se narodil jediný vrh – samice v Zoo Dubaj přivedla na svět dvojčata,“ upřesnila mluvčí.

Medvěd ušatý (Ursus thibetanus) je menší druh medvěda s výrazně dlouhou srstí na krku a výraznou béžovou náprsenkou ve tvaru písmene Y nebo V. Vyskytuje se v lesích od Íránu, podél čínských hranic na úpatí Himálaje, přes jihovýchodní Asii až po Korejský poloostrov. V Himálaji žije až do výšky 4 300 metrů nad mořem. Tento druh je zařazen v červeném seznamu IUCN v kategorii zranitelný.

Hlavními příčinami úbytku jsou ztráta přirozeného prostředí v důsledku lidské aktivity, jako je stavba silnic a vodních elektráren, a pytláctví. „V Číně a jihovýchodní Asii je největší hrozbou lov a držení medvědů pro jejich žluč, která je využívána v tradiční orientální medicíně,“ dodala Nováková.