ZLÍNSKO

Zlínský kraj čekají záplavy

Zlínský kraj se připravuje na očekávané záplavy s předpovědí až 220 mm srážek během čtyř dnů. Řeka Morava může stoupnout až o sedm metrů. Opatření zahrnují evakuace, protipovodňové bariéry a kontrolu toků. Města Kroměříž a Otrokovice zrušila plánované akce a posílila krizové týmy.


Zlínský kraj je v pohotovosti kvůli očekávaným záplavám, ačkoli odborníci nedokážou s jistotou předpovědět, co se regionu o víkendu přesně stane. Odhady předpovídají, že během čtyř dnů spadne až 220 milimetrů srážek. Ve čtvrtek to bylo 40 až 60 milimetrů, v pátek se očekává 30 až 80 milimetrů a během soboty 50 až 100 milimetrů. Kritické období přijde podle odborníků v sobotu, kdy dojde k prudkému nárůstu průtoků ve vodních tocích.

Ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil varuje, že hladina řeky Moravy může stoupnout až o sedm metrů a překonat třetí stupeň povodňové aktivity již v neděli. Nejkritičtější situace by mohla nastat, pokud by se povodňové vlny na Moravě a Bečvě setkaly ve stejný čas, což by mohlo způsobit extrémní problémy v Kroměříži.

V Kroměříži odstránili zábradlí z lávky přes řeku a uzavřeli ji pro veřejnost. Hasiči kontrolují koryta toků a odstraňují naplaveniny. Město pořídilo osm tisíc pytlů na písek, naplněných jich je zhruba dva tisíce. Ty budou používány k ochraně majetku, včetně školních budov blízko řeky. Další pytle budou distribuovány občanům z ohrožených lokalit.

Město rovněž zrušilo plánované akce, umožnilo bezplatné parkování v centru a rezervovalo parkovací plochy na výstavišti pro občany z rizikových oblastí. Zavřena byla také Podzámecká zahrada, památka UNESCO.

Starosta Kroměříže Tomáš Opatrný uvedl, že město již připravilo evakuační plány, zejména pro domov pro seniory u Moravy, kde jsou osobní, které potřebují asistenci. Evakuace, pokud k ní dojde, bude zahrnovat pomoc záchranné služby a městských autobusů. Místní obyvatelé jsou nervózní, ale město se snaží být co nejlépe připraveno.

Otrokovice uzavřely protipovodňové brány u řeky Dřevnice a zřídily krizovou telefonní linku. Starostka Hana Večerková věří, že město bude chráněno protipovodňovými opatřeními a doufá, že případná evakuace nebude nutná.

Vodohospodáři stále upouštějí vodu z přehrad, hladiny některých přehrad, jako Bystřička, byly sníženy o deset metrů, což by mělo pomoci zmírnit dopady záplav. Řeka Morava a její přítoky jsou pečlivě monitorovány.

Hejtmanství Zlínského kraje má připraveny seznamy ohrožených míst a vyzývá obyvatele, aby byli obezřetní. Hejtman Radim Holiš upozornil, že prudký vítr může lámat stromy a komplikovat dopravu, a proto je lepší vyhnout se lesům a parkům.

Policisté, hasiči a zdravotníci posilují své týmy a připravují techniku. Policie výrazně posílila nasazení sil, záchranka rozšířila personál operačního střediska a je připravena na zvýšené množství tísňových hovorů.

Doprava je na některých místech již omezena kvůli pádu stromů. Očekávané srážky mohou situaci ještě zhoršit, a proto jsou všechna opatření zaměřena na minimalizaci škod a ochranu obyvatel. Zlínský kraj je připraven čelit přicházející velké vodě a doufá v co nejmenší dopady na své občany.