Zlín získal svou první michelinskou hvězdu: restaurace La Villa v prvorepublikové vile v Mokré, šéfkuchař Július Löffler ocenění převzal. Okamžitě vzrostl zájem o rezervace; Michelin poprvé vydal průvodce pro celé Česko (79 podniků, 9 hvězd).
Zlín má poprvé michelinskou hvězdu. Ocenění získala restaurace La Villa, která sídlí v prvorepublikové vile u lesa ve zlínské čtvrti Mokrá. Hvězdu převzal šéfkuchař Július Löffler na galavečeru, kde Michelin ve čtvrtek 11. prosince 2025 poprvé představil celostátní výběr pro Česko.
Jsem v šoku, ještě pořád tomu nemůžu uvěřit.Július Löffler
Podle Löfflera tým původně mířil spíš na ocenění Bib Gourmand, které Michelin uděluje podnikům s dobrým poměrem ceny a kvality. Nakonec ale přišla rovnou hvězda – a s ní největší pozornost, jakou kdy kterýkoliv podnik na Zlínsku zažil.
Dosud Michelin v Česku systematicky pokrýval hlavně Prahu. Teď poprvé vydal průvodce pro celou zemi. V ročníku 2025 je podle Michelinu celkem 79 podniků, z toho devět oceněných hvězdami. Jedinou dvouhvězdu získalo Papilio ve Vysokém Újezdě, jednu hvězdu má kromě La Villy ještě sedm podniků, včetně pražských restaurací Field a La Degustation Boheme Bourgeoise. Michelin výsledky popsal v článku The MICHELIN Guide Czechia 2025 Is Out!.
Rezervace se rozjely ještě během vyhlašování
Hned po oznámení výsledků se ve Zlíně rozběhl boj o volná místa. Zatímco Löffler byl ještě na pódiu v Mariánských Lázních, online rezervace v La Ville začaly přibývat jedna za druhou. Podle vedení podniku přicházely žádosti z širokého okolí; běžný týdenní objem rezervací se prý „vešel do jediné hodiny“.
Kromě rezervací se restauraci zaplnily telefony a sociální sítě. Gratulace přicházely i od hostů, kteří byli v tu chvíli přímo na večeři a novinku se dověděli prakticky okamžitě.
Francouzská klasika se zlínským podtextem
La Villa vsází na zážitkovou gastronomii s důrazem na francouzskou kuchyni. Michelin u podniku zmiňuje klasický francouzský základ, do kterého kuchyně přidává lokální vlivy. Významnou roli hraje i párování vín k menu.
Restaurace funguje od prosince 2017. Július Löffler vede kuchyni od června 2018. Podnik je známý i obědovými menu — týdně obměňuje nabídku o dva až tři chody; hosté vybírají z několika předkrmů, hlavních jídel i dezertů.
Vila z roku 1941 a stopa rodiny Havlových
La Villa sídlí ve vile, kterou si ve Zlíně nechal postavit Hugo Vavrečka, tehdejší baťovský ředitel a dědeček Václava a Ivana Havlových. Dům vznikl v roce 1941 podle návrhu architekta Vladimíra Karfíka.
Objekt prošel před otevřením restaurace rekonstrukcí vedenou architektem Josefem Pleskotem a jeho týmem. Investor tehdy mluvil o tom, že chce ve Zlíně zanechat viditelnou stopu — a dnes se to zčásti naplnilo i v michelinském vydání. Pro Zlínský kraj jde o mimořádnou reklamu a pro místní gastronomii silný signál, že špičková kuchyně už dávno není výlučně doménou velkých měst.
Zdroj: REGIONZLIN.CZ

