PLZEŇSKO

Zimní stadion Rokycany připravuje led, v pondělí vstupuje do 50. sezony

Pravé letní teploty, teplota plochy na zimním stadionu okolo 25 stupňů. Zaměstnanci Zimního stadionu Rokycany spustili v pondělí 5. srpna kompresory, které fungují nepřetržitě 24 hodin denně.


Musí vychladit plochu na -4 až -5 stupňů. Sedm až osm vrstev ledu musí být hotovo do neděle 11. srpna, v pondělí 12. srpna začíná již 50. sezona zimního stadionu. Na soustředění vyjedou jak hokejisté, tak rokycanské krasobruslařky. Tvorba ledu na zimním stadionu trvá zhruba šest dní. Volné bruslení pro veřejnost bude spuštěno pravděpodobně v druhé polovině září, s ohledem na počasí.

„Už několik let v řadě, když začínáme tvořit led, máme teploty nad 30 stupňů, což nám značně komplikuje přípravu, jak finančně, a to náklady na energie, tak je extrémně zatěžován chladící systém. Plochu musíme zchladit až o 30 stupňů. Začali jsme s přípravou v pondělí, kolegové strojníci nepřetržitě chladí a tvoří led, který musí být hotový v neděli. Tvořit budeme až osm vrstev ledu, ke čtvrtku 8. srpna máme pět vrstev. Předloni jsme zaplatili za tvorbu ledu 150 tisíc korun bez DPH, loni to bylo 490 tisíc korun, letos počítáme, že to bude obdobná částka,“ vysvětlil vedoucí Zimního stadionu Rokycany Petr Šindelář.

Ještě před samotnou přípravou na novou sezonu byla dokončena výměna potrubí výtlaku kompresorů a také výměna akumulační nádrže o objemu 8000 litrů, která byla ještě původní z roku 1974. Před sezonou se také opravují nátěry, desky mantinelů. Letošní náklady na opravy jsou ve výši 995 tisíc korun bez DPH.

Na rokycanském zimním stadionu je používán jednostupňový chladící systém s přímým vypařováním chladiva (čpavku). „Měli jsme již připravenou očištěnou betonovou plochu, která je natřena bílou barvou s nakreslenými čárami a kruhy. V pondělí jsme spustili kompresory chlazení, které začaly ochlazovat ledovou plochu. Teplota přes den byla přes 30 stupňů, teplota plochy měla 25 stupňů. Plocha se chladí na teplotu okolo -6 stupňů, kdy může dojít k prvnímu nástřiku vody. Vychlazení trvalo cca 35 hodin. Postupně se na plochu stříkají další vrstvy vody až do tloušťky 4 až 5 centimetrů, tedy přibližně sedm až osm vrstev ledu. Pracuje se 24 hodin denně a hotovo musíme mít za týden. Bohužel teploty v noci jsou také stále dosti vysoké. Na výrobu ledu použijeme 90 kubíků pitné vody, a to především z hygienických důvodů, při každé úpravě ledové plochy je spotřebován další kubík vody,“ uvedl Petr Šindelář.

Když je led připraven ve správné výšce, nastaví zaměstnanci teplotu ledu a poté kompresory a čpavková čerpadla spínají dle nastavené teploty a dochází k běžné úpravě ledu po celou sezonu, která končí na přelomu března a dubna.

Pro provoz zimního stadionu je potřeba 2,5 tun čpavku.

Cena volného bruslení zůstane v nové sezoně na částce 50 korun za hodinu a půl volného bruslení, nebruslící doprovod zaplatí 20 korun.

V listopadu oslaví zimní stadion 50 let od otevření, město Rokycany společně s hokejisty a krasobruslařkami z Rokycan chystá připomínku tohoto výročí.

Velká rekonstrukce plochy zimního stadionu proběhla naposledy v roce 2005. Zimní stadion Rokycany byl slavnostně otevřen 22. listopadu 1974 v 17 hodin, kdy zde byl sehrán přátelský hokejový zápas a zároveň byla zhodnocena výstavba zimního stadionu.