OLOMOUCKO

Vysoká nezaměstnanost a nízké mzdy trápí český kraj: Schváleno 400 mil. korun na podporu

Nedávný průzkum ukázal, že navzdory nízkému počtu smrtelných nehod a požárů, český kraj trpí vysokou nezaměstnaností a nízkými mzdami, což snižuje spokojenost obyvatel. Spokojenost je i přes dobrou infrastrukturu a školství nízká.


Nedávný srovnávací výzkum přinesl zajímavá zjištění týkající se jednoho z českých krajů. Výsledky ukazují, že kraj vyniká ve snížení počtu smrtelných dopravních nehod na tisíc kilometrů silnic a také vykazuje podprůměrný počet požárů. Překvapivě dobré výsledky jsou zaznamenány i ve školství, kde je nízký počet žáků na jednu třídu základní školy a stejně tak v mateřských školách.

Analytici agentury Datank rovněž zjistili, že počet vozidel na obyvatele je v tomto kraji podprůměrný. Navíc se ukazuje, že turisté zde rádi zůstávají déle, což dokládá nadprůměrný počet přenocování na ubytovaného hosta.

Na druhé straně, kraj čelí problémům v oblasti zaměstnanosti. Nadprůměrný podíl nezaměstnaných mužů i žen, vysoká míra nezaměstnanosti a počet uchazečů o jedno volné místo jsou alarmující. Mzdy v kraji jsou rovněž podprůměrné, což dále snižuje spokojenost obyvatel, jak ukazují průzkumy.

Měsíční výše starobních důchodů je také nižší než ve zbytku republiky a kraj eviduje vůbec nejnižší počet zahájených bytů k dokončeným. K tomu všemu, obyvatelé kraje produkují téměř nejvíce komunálního odpadu, konkrétně 549 kilogramů na obyvatele ročně.

Průzkum se zaměřil nejen na objektivní data, ale i na spokojenost obyvatel s různými oblastmi, jako jsou zdravotní a sociální služby, rozvoj infrastruktury či péče o děti.

Investice 400 milionů korun na zlepšení situace

Navzdory některým pozitivním ukazatelům, místní obyvatelé hodnotí situaci v kraji kriticky, zejména pokud jde o práci a mzdy. Více než polovina dotázaných není spokojena s prací a výší mezd, přičemž spokojenost s platy vyjádřila jen necelá třetina respondentů.

Představitelé kraje si jsou vědomi, že nálada obyvatel je ovlivněna množstvím hospodářsky a sociálně ohrožených území. Tato území mají zhoršené životní podmínky a slabší hospodářský výkon, což brzdí další rozvoj. Velká část těchto oblastí se nachází na území bývalých Sudet a zahrnuje 10 ze 13 obcí s rozšířenou působností.

V červnu schválili krajští zastupitelé příspěvek 400 milionů korun z přebytku loňského hospodaření pro tyto znevýhodněné oblasti. 'Ohrožené oblasti tvoří většinu kraje. Nyní připravujeme systém, jakým budou finance rozdělovány. Usilovali jsme několik let o podporu z celostátní úrovně, ale ta bohužel úplně nepřišla. Lidé v těchto oblastech si zaslouží podobnou kvalitu života jako jinde,' uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Šafařík (KDU-ČSL za koalici Spojenci).

Podle Šafaříka nyní vedení měst a vesnic na Jesenicku, Konicku, Přerovsku či Hranicku pracuje na určení prioritních oblastí a na konkrétních projektech, které bude možné z tohoto balíku financovat. Může jít o investice od oprav chodníků až po podporu spolků či kreativního průmyslu.