VYSOČINA

Tropické teploty prodlužují sezónu na Vysočině - koupaliště zůstávají otevřená

Léto na Vysočině letos končí v nečekaně tropickém duchu. I když děti už usedají zpět do školních lavic, teploty zůstávají vysoké, a to až do konce týdne. Provozovatelé koupališť na to reagují prodloužením letní sezóny.


Poslední prázdninové dny na Vysočině provází neobvykle vysoké teploty, které nehodlají ustoupit ani s nástupem září. Provozovatelé koupališť v regionu proto přizpůsobili své plány a rozhodli se prodloužit sezónu, aby návštěvníkům umožnili ještě chvíli si užít slunečné počasí a osvěžující vodu.

„Letos nám počasí opravdu přeje, takže venkovní areál Vodního ráje v Jihlavě necháváme otevřený až do neděle 8. září,“ říká Martin Málek, mluvčí služeb města Jihlavy, které koupaliště provozují. Letošní sezóna je podle něj velmi úspěšná, a to jak z pohledu návštěvnosti, která dosáhla téměř 50 tisíc lidí, tak i z hlediska počasí.

Podobně úspěšné léto hlásí také koupaliště v Lukách nad Jihlavou. „Už nyní máme stejnou návštěvnost jako za celou loňskou sezónu,“ uvedla místostarostka Jana Zelníčková s tím, že koupaliště plánuje zůstat otevřené minimálně do poloviny září, podle aktuálních podmínek.

I ve Velkém Meziříčí, kde provozují koupaliště Palouky, se rozhodli prodloužit sezónu až do konce prvního zářijového týdne. „Letošní sezóna je určitě jedna z těch nadstandardních,“ pochvaluje si Michal Hořínek, ředitel městské organizace Sportoviště VM.

Novinky přilákaly více návštěvníků

Ve Žďáru nad Sázavou přistoupili před letošní sezónou k několika změnám, které měly za cíl zvýšit atraktivitu místního akvaparku. Zavedli výhodnější celodenní vstupné platné pro celý areál, vylepšili venkovní zázemí a přidali nové atrakce pro děti. Tyto novinky se ukázaly jako velmi populární a přispěly k úspěchu sezóny, i když akvapark kvůli plánované odstávce zavírá venkovní část na několik dní v září.

Přírodní koupaliště někde už končí

Zatímco některá koupaliště prodlužují sezónu, jiná, jako například biotop v Jemnici na Třebíčsku, už musela zavřít kvůli zhoršující se kvalitě vody a nedostatku personálu. V Třešti na Jihlavsku však biotop Malvíny zůstává otevřený minimálně do konce týdne.

Tropické počasí tak prodlužuje letní radovánky na Vysočině, a kdo si chce ještě užít koupání, má na to stále čas. Výrazně teplé zářijové dny přinesly nečekaný bonus jak pro provozovatele koupališť, tak pro návštěvníky, kteří si mohou léto prodloužit o několik dalších týdnů.