ZLÍNSKO

Teplárna v Uherském Hradišti přejde z uhlí na plyn

Státní fond životního prostředí začne za necelý měsíc přijímat nové žádosti o dotace z unijního programu HEAT zaměřeného na modernizaci tepláren a přechod od uhlí. Ve čtvrté výzvě je připraveno dvacet miliard korun, které mají mimo jiné pomoci udržet ceny tepla na přijatelné úrovni.

V teplárně v Uherském Hradišti - Mařaticích dosud vyráběli teplo z uhlí. „Největší problém byl prach, který při větrném počasí stoupal z hromady uhelného prachu,“ popsal starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Od příští topné sezony už ale tento problém řešit nebudou muset. Uhlí nahradí zemní plyn. Zbylých asi devět set tun nespáleného uhlí využijí ve Vsetíně. Proces odvážení zbylého uhlí bude trvat po celé léto a celkem se plánuje třicet jízd.

Evropská unie počítá s tím, že podobně jako v Uherském Hradišti by měly i další teplárny od uhlí ustoupit. „Do roku 2035 by mělo být alespoň třicet pět procent dálkového vytápění pocházet z čisté energie, do roku 2045 sedmdesát pět procent a do roku 2050 by už to měla být pouze čistá energie,“ uvedla vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová.

Pomoci tomu mají dotace. Žádosti z programu HEAT bude Státní fond životního prostředí přijímat od poloviny července. Ve čtvrté výzvě je připraveno dvacet miliard. „Do každého projektu je zahrnuta finanční analýza až na patnáct let, což zahrnuje i ceny tepla. Díky dotacím z modernizačního fondu nedopadá nárůst cen tepla na konečné spotřebitele,“ vysvětlil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Města a obce hledají alternativní zdroje tepla, které nebudou tak finančně náročné, aby občané nemuseli platit vyšší ceny za topení. Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková ale upozornila, že rychlá výměna uhelných výtopen je pro města a obce velmi náročná.

V Česku teplárny zásobují teplem více než jeden a půl milionu domácností, přičemž téměř polovina dodávek pochází z uhlí.