BUDĚJOVICKO

Švédský pilot nouzově přistál kvůli elektrárně Temelín

Švédský pilot soutěžící v Táboře nouzově přistál u Albrechtic nad Vltavou, aby se vyhnul zakázané zóně kolem Jaderné elektrárny Temelín. Ztratil vztlak a přistál v nerovném terénu, což vedlo k poškození větroně. Pilot vyvázl bez zranění.


Švédský pilot se při účasti v letecké soutěži v Táboře rozhodl pokračovat směrem na Strakonice. Avšak jeho let neskončil podle plánu. Dostával se totiž do blízkosti vzdušného prostoru Jaderné elektrárny Temelín, což ho přimělo k náhlému rozhodnutí. Aby se vyhnul narušení zakázané zóny, zamířil směrem na Albrechtice nad Vltavou.

Při provádění tohoto manévru pilot ztratil vztlak, což vedlo k nezbytnému nouzovému přistání. Nešťastná volba místa, kde byla vysoká tráva a nerovný terén, způsobila nakonec rozlomení větroně za křídly. Policie na místě potvrdila, že pilot vyvázl bez jakéhokoliv zranění.

'Na místo okamžitě vyjeli protivínští policisté a provedli dechovou zkoušku u pilota, která byla negativní,' sdělila Kamila Čuřínová Ingrišová, mluvčí policie v Písku. Nyní policisté spolupracují s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod na dalším vyšetřování případu.

Obě české jaderné elektrárny, včetně Temelína, jsou mezi nejstřeženějšími objekty kritické infrastruktury státu. V případě extrémního ohrožení by jejich ochranu zajistila Armáda České republiky. Kolem těchto elektráren platí přísné bezletové zóny o poloměru dvou kilometrů a výšce 1,5 kilometru. Tyto zóny jsou chráněny moderním laserovým detekčním systémem, který účinně monitoruje vzdušný prostor kolem elektráren.