PLZEŇSKO

Stavba nové záchranné stanice živočichů startuje

Symbolickým poklepáním na základní kámen byla ve středu 24.7. 2024 krátce po desáté hodině slavnostně zahájena Celková rekonstrukce, modernizace a rozšíření záchranné stanice živočichů Plzeň.


Primátor města Plzně Roman Zarzycký, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, náměstek primátora pro životní prostředí  a dopravu Aleš Tolar, náměstek ministra životního prostředí Eduard Levý, starosta MO Plzeň 4 – Tomáš Soukup, realizátor stavby Metrostav DIZ Jaroslav Matějka, za NADACI ČEZ Eva Mayerová a podporovatel DES OP plastický chirurg Tomáš Kydlíček. Ti všichni a mnozí další byli přítomni zahájení modernizace a rozšíření plzeňské ýáchranné stanice živočichů.

"Tento pro nás a naši činnost důležitý moment je po třiceti letech fungování Dobrovolného ekologického spolku – ochrany ptactva a provozování Záchranné stanice živočichů Plzeň zásadním a zlomovým okamžikem," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň s tím, že i přesto, že řešitelem a konečným investorem záměru je Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva (DES OP), tak se jedná o projekt realizovaný a financovaný hlavně Městem Plzní, a to za přímé finanční podpory Plzeňského kraje,  spolufinancovaný z fondů EU prostřednictvím SFŽP – MŽP ČR.

Projekt, o kterém se začalo mluvit již před čtyřmi roky a na kterém pracuje několik desítek lidí, subjektů, úřadů a organizací.

Projekt, jehož schválení a žádosti o podporu muselo několikrát projít přes Radu a Zastupitelstvo města Plzně.

Projekt, jehož spolufinancování a podporu schvalovala komise Ministerstva životního prostředí ČR a Státního fondu životního prostředí i radní a zastupitelé Plzeňského kraje.

Projekt, na kterém se již třetím rokem spolupodílí desítky dobrovolníků, dárců, přátel a firem.

!Projekt, který věříme, že spojuje veřejnost, lidi i politiky napříč politickým spektrem bez rozdílu, která politická reprezentace momentálně vládne. Jsme rádi a velice si vážíme skutečnosti, že právě my můžeme u tohoto pro nás a náš spolek klíčového historického okamžiku být. Jsme rádi, že na středeční slavnostní setkání přišla i část těch, kteří nám pomáhají, podporují nás i naši činnost a že na akci panovala opravdu přátelská, přející a pohodová atmosféra. Ta je patrná i z přiložených fotografií a většiny reakcí, které jsme po její realizaci obdrželi.  Velice si vážíme toho, že i v době dovolených a prázdnin přišlo přes šedesát s námi sympatizujících lidí a přátel, přičemž věříme, že se všemi a i s těmi, co přijít nemohli, se potkáme nejpozději za dva roky při slavnostním otevření nového a jednoho z nejmodernějších léčebných zařízení v ČR," dodává Karel Makoň.