PLZEŇSKO

Šok v Plzni - restaurace zavřena kvůli mrtvým hlodavcům a plísni

Inspektoři SZPI odhalili v jedné z oblíbených plzeňských hospod šokující hygienické podmínky. Mrtví hlodavci, plíseň a nečistoty donutily dočasně uzavřít kuchyň. Provoz hospody zůstává pod přísným dohledem, aby byl zajištěn veřejný bezpečnostní standard.


Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nedávno provedli neplánovanou kontrolu v jedné z oblíbených plzeňských hospod, restauraci Flora v Brožíkově ulici v Plzni. Kontrola odhalila hned několik závažných pochybení, která vedla k dočasnému uzavření kuchyně. Inspektoři nalezli mrtvé hlodavce, viditelnou plíseň a různé znečištění v prostorách provozovny.

Špína, plísně a hlodavci

Během kontroly bylo zjištěno, že zařízení není řádně zabezpečeno proti pronikání škůdců. Inspektoři nalezli mrtvé hlodavce, plíseň v chladicích zařízeních a špatně udržované pracovní plochy. Dále zjistili myší trus ve skladu a nečistoty na podlaze, stěnách a stropě. Tyto podmínky představují významné riziko kontaminace potravin a ohrožení veřejného zdraví.

Inspekce a následná opatření

SZPI rozhodla o okamžitém zákazu užívání kuchyně. Avšak provoz u barového pultu mohl pokračovat dál bez omezení. Po jednom dni, kdy byly provedeny nezbytné úpravy a úklid, byl zákaz zrušen. Podnik má nyní povinnost dodržovat přísnější hygienická pravidla, aby byla zajištěna bezpečnost potravin.

Přehled dalších nálezů SZPI

Podobné případy nebyly letos výjimečné. SZPI nedávno informovala o nečistotách a myším trusu ve skladu slavného plzeňského hotelu Continental. Kontroloři daklativní se zaměřili i na potravinové řetězce, kde například zjistili přítomnost salmonely v mase nebo plísně v mražené pizze v plzeňském Kauflandu.

Veřejnost má možnost sledovat tyto i další zjištění prostřednictvím webové platformy Potraviny na pranýři, kde inspekce zveřejňuje nevyhovující potraviny a informuje o podnětech ke kontrole. Lidé mohou na tuto platformu podávat i vlastní podněty, pokud se setkají s nekalými praktikami v oblasti potravinové bezpečnosti.


Zdroj: REGIONPLZEN.CZ