PRAHA

Silný vítr a výpadky proudu ochromily střední Čechy

Silný vítr a výpadky elektřiny postihly střední Čechy, zejména na Mladoboleslavsku a Berounsku. Bez proudu zůstalo až 6 800 odběrných míst. Příčinou jsou pády větví do vedení, uvedla mluvčí Holingerová.


Na Mladoboleslavsku a Berounsku se prudké povětrnostní podmínky podepsaly na rozsáhlých výpadcích elektřiny. Přibližně 1 800 odběrných míst v okolí Mladé Boleslavi a až 4 500 v oblasti Berouna zůstalo bez elektrického proudu. Podobná situace nastala také na Praze-východ, kde se bez elektřiny ocitlo zhruba 500 domácností.

Mluvčí společnosti Holingerová uvedla, že hlavní příčinou výpadků byly pády větví do elektrického vedení. 'V Mladé Boleslavi byla postižená část města, zatímco v berounském okrese byly bez proudu například Beroun a Králův Dvůr,' sdělila Holingerová. Opravy a obnovení dodávek elektřiny jsou v plném proudu, technické týmy již vyrazily do terénu.

Středočeští hasiči za odpoledne zaznamenali jen několik událostí souvisejících s nepříznivým počasím. 'Mezi nimi bylo i čerpání vody ve 15:56 v Jílovém u Prahy,' uvedl mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

Nepříznivé povětrnostní podmínky způsobily řadu komplikací a havárií, přičemž místní orgány a zasahující týmy pracují na jejich rychlém řešení. Účastníci výpadku byli vyzváni ke klidnému a uvážlivému jednání, než budou všechny problémy zcela odstraněny.

S narůstající intenzitou klimatických jevů je důležité zvýšit připravenost a bezpečnostní opatření, aby byly minimalizovány dopady na obyvatelstvo a infrastrukturu. Výpadky elektřiny jsou varováním, že je třeba věnovat větší pozornost údržbě a ochraně elektrických vedení před přírodními hrozbami.