BRNĚNSKO

Sezóna burčáku ve Valticích: letošní cena 80 Kč za litr

Ve Valticích začala sezóna burčáku. Marek Šťastný a Jakub Zugárek z Chateau Valtice popisují proces výroby a připravují se na prodej prvního letošního burčáku. Burčák bude převážně z odrůdy irsai oliver. Díky teplému létu mají hrozny vysokou cukernatost. Cenu nechávají na loňských 80 korun za litr.


První bedna hroznů právě vstoupila do stroje, který odděluje bobule od třapin. „Pro mě už to žádná novinka není,“ směje se Marek Šťastný, ředitel Chateau Valtice. „Máme na víkend velký candrbál a rádi bychom návštěvníkům nabídli první letošní burčák. Plánujeme vyrobit dva tisíce litrů.“ Ve Valticích plánují zahájit prodej burčáku v pátek odpoledne. Letos bude převážně z odrůdy irsai oliver. „Sklepali jsme i pár ranějších rezistentních odrůd jako augustovskij a čabaňská perla, ale hlavně to bude irsai,“ upřesňuje Šťastný.

Ředitel vinařství je spokojený s cukernatostí hroznů a doufá, že podobně dobře na tom budou i ostatní odrůdy: „Co jsem zkoušel refraktometrem, má od šestnácti do devatenácti. Pro burčák stačí šestnáct, ale myslím, že to bude víc. Letos máme vysokou cukernatost díky brzkému jaru a slunečnému létu. Doufám, že nás nepotká nečekaný déšť jako v minulosti.“

Další valtický vinař, Miloslav Machuča, začal sbírat první hrozny na burčák už 29. července. Nálety špačků ho přiměly urychlit sklizeň: „Už mi něco sežrali. Loni jsem začal sbírat až 18. srpna.“ Cenu burčáku nechá na loňské úrovni 80 korun za litr.

Na rozdíl od jiných vinařských zemí je burčák oblíbený především v Česku, Slovensku, Maďarsku a Rakousku, kde má jako polotovar při výrobě vína výjimečné postavení.