ÚSTECKO

Severočeské pálenice v krizi - úroda ovoce klesla až o 90 %

Nízká úroda ovoce letos trápí české pěstitelské pálenice. Dalibor Novák z Karfíkova dvora v Košticích musel ovoce dovážet, Martin Bilec na Chomutovsku zaznamenal pád produkce o 90 %.


Provozovatelé pálenic letos zažívají nečekaně složitou sezónu. Dalibor Novák z Karfíkova dvora v Košticích na Lounsku uvádí, že letos žádné ovoce od pěstitelů do své pálenice nezískal. Charakterizuje letošní sezónu jako 'pád na tvrdou zem'. Aby měl vůbec co pálit, musel ovoce nakoupit a dovézt z jiných regionů, kde byly úrody lepší.

Podobně se na situaci dívá i Martin Bilec z Vinař na Chomutovsku. Přestože destilační kolona v jeho pálenici běží, výroba je velmi omezená. Bilec uvádí, že ve srovnání s loňským rokem zaznamenali pád produkce o přibližně 90 procent. Lidé k němu zatím přinesli jen malé množství třešní a hrušek.

Kontrast k těmto potížím představuje situace v Židovicích na Litoměřicku, kde pálení ovoce začalo už během letních prázdnin. Podle Elišky Koubové tam pěstitelé přinášejí například meruňky, jablka i hrušky, i když množství je nižší než loni.

Některé malé pálenice se rozhodly letos vůbec neotevřít. Provozovatelé často vedle pálení ovoce mají i jiné pracovní závazky.

V Karfíkově dvoře v Košticích, kde je pálenice hlavním zdrojem obživy, však našli způsob, jak se s nízkou úrodou vypořádat. Letos pálí nejen z tradičního ovoce, ale také z jahod, malin, černého bezu či šípku. Kromě pálenice zde provozují také lihovar, a když není dostatek ovoce, vyrábějí různé likéry.