OLOMOUCKO

Rekreanti míří na Hanou: Kde je voda čistá a kde hrozí sinice

Letní vedra přilákala rekreanty na Hanou k přírodním vodním nádržím, jako je Plumlovská přehrada či jezero Poděbrady. Kvalita vody je někde problematická kvůli sinicím, jinde naopak výborná. Populární jsou i pískovny jako Náklo nebo biotopy v Otaslavicích.


Letní vedra jsou konečně tady a přírodní nádrže na Hané se stávají oblíbeným cílem rekreantů. Podle Radka Kocourka, provozovatele pláže U Vrbiček na Plumlovské přehradě, počet návštěvníků o víkendu výrazně vzrostl díky vysokým teplotám. 'Čekali jsme jen na počasí, vše máme připravené. Díky tropickým teplotám očekáváme ještě větší zájem,' uvedl Kocourek.

Co se týče kvality vody, Kocourek přiznal, že sinice se letos objevily nezvykle brzy. 'Podle hygieniků není voda ideální, ale pamatujeme i horší stavy, takže jsme prozatím spokojeni,' dodal. Kvalita vody v přehradě byla označena stupněm tři na pětibodové škále.

Na přírodním jezeře Poděbrady, oblíbeném zejména mezi obyvateli Olomouce, je voda čistá a rekreanti se zde mohou koupat bez obav po celé léto. Provozy zde jedou naplno a nabízejí řadu aktivit, jako je grilování a půjčovna lodí na víkend.

Dalším oblíbeným místem je pískovna Náklo na Litovelsku. Michaela Jonášová z Wake Parku Náklo uvedla, že zde funguje vodní vlek a půjčovna paddleboardů. 'Lidé se mohou občerstvit přímo na pláži, parkování stojí sto korun na celý den,' informovala Jonášová.

Region je také proslulý nádhernými zatopenými lomy, které nabízejí unikátní scenérie. Mezi nejpopulárnější patří lom Výkleky na Přerovsku, kde se koupání doporučuje pouze na vlastní nebezpečí.

Oblíbené jsou také biotopy, které se těší stále větší popularitě. Na rozdíl od chlorovaných bazénů se zde o kvalitu vody starají speciální vodní rostliny, což je vhodné pro alergiky. Příznivci těchto koupališť mohou zavítat do Otaslavic, Pasek nebo Litovle.

Na jaře příštího roku se plánuje stavba biotopu Burk za sto milionů korun. Projekt zahrnuje padesátimetrový bazén, část pro neplavce, tobogán a kvalitní sociální zázemí. Samosprávy sousedících obcí již získaly stavební povolení a vyčlenily potřebné finance.

Vedra nenechávají nikoho chladným a přírodní nádrže na Hané nabízejí mnoho možností, jak se osvěžit a strávit příjemné letní dny v krásném přírodním prostředí.