PARDUBICKO

RegioJet odškodní oběti tragické srážky u Pardubic

RegioJet odškodní cestující po srážce vlaků v Pardubicích

Železniční dopravce RegioJet oznámil, že poskytne odškodnění cestujícím a dalším osobám postiženým tragickou nehodou u Pardubic. K čelní srážce s nákladním vlakem došlo ve středu v noci.

Čtyři lidé zahynuli a dalších 27 bylo zraněno. Společnost již zřídila krizovou linku 539 000 955, na kterou se mohou lidé obracet. Krizovou linku s číslem 950 570 805 zřídili také hasiči.

Majitel společnosti Radim Jančura vyjádřil hlubokou soustrast a omluvu všem postiženým. „Jsme připraveni poskytnout maximální podporu a odškodnění. Uděláme vše pro řádné vyšetření události a přijmeme odpovídající opatření,“ uvedl Jančura.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický potvrdil, že nabídky pomoci přicházejí z různých směrů. Restaurace a další místní podnikatelé poskytují zázemí pro cestující.

Nehoda zastavila provoz na koridorové trati na devět hodin a značně ovlivnila vlakovou dopravu v celém regionu. Některé spoje byly zrušeny, další měly výrazná zpoždění.

Na místě zasahovali integrované záchranné složky včetně psychoterapeutů a interventů IZS. Identifikace všech cestujících byla úspěšně dokončena, nikdo se nepohřešuje. Velitel zásahu Pavel Bér konstatoval, že první vagon byl značně deformovaný, což komplikovalo práci hasičů.

Lidé se také mohli obracet na informační centrum na pražském hlavním nádraží, kde se kvůli zpožděnému a zrušenému spojení tvořily dlouhé fronty. Cestující byli informováni o náhradní autobusové dopravě mezi stanicemi Přelouč–Pardubice–Choceň.

Policie a Drážní inspekce nadále vyšetřují příčiny neštěstí. Všichni zranění i pozůstalí by měli zadokumentovat svou účast a kontaktovat dopravce pro náhradu škody. 'Lidé by neměli váhat s vyhledáním lékařské pomoci i při drobných potížích,' varoval odborník na odškodnění Tomáš Beck.

O nehodě přinesla informace i česká média. Další podrobnosti budou zveřejňovány průběžně. Společnost RegioJet zároveň požádala cestující o trpělivost a omluvila se za způsobené komplikace.